prostata information

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-06-14
Prostatan är en körtel ungefär lika stor som en valnöt eller liten plommon. Det är en del av en mans reproduktiva systemet, sitter under urinblåsan och framför ändtarmen. Körteln har två regioner som är inneslutna i ett yttre lager av vävnad. Den omger urinröret, den magra röret som löper längs penis och är ansvarig för genomförandet sperma och urin ut ur kroppen .

Funktion

prostatakörteln har många funktioner. Den producerar vätska som ingår i en mans sperma. Vätskan lagras med spermier i sädesblåsorna. När en man höjdpunkter är sperma utsöndras i urinröret, då penis innan den kommer ut ur kroppen.
En annan viktig funktion i prostata är att kontrollera urin flöde. Körteln innehåller muskulösa fibrer som lindas runt urinröret som urin går från blåsan till penis, bromsa flödet.
prostata också tjänar till att förbättra de känslor av upphetsning och orgasm.

Godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring (BPH) inträffar när prostatan förstoras som en man åldrar. Det är ett vanligt tillstånd, eftersom prostatan växer två gånger i en människas livstid-under puberteten och igen vid 25 års ålder. Utvidgningen sker utan problem förrän senare i livet. Så småningom slutar lager av vävnad runt prostata körteln från att expandera, som krossar den och får den att pressa upp mot urinröret. Detta irriterar väggen i urinblåsan och initierar symtom som mer frekvent urinering. Mer än hälften av männen i 60-årsåldern och upp till 90% i 70-årsåldern och 80 påverkas.

Behandling

Män som BPH helt enkelt kan övervaka situationen snarare än att behandla den direkt. Men om det börjar försämras eller innebär en fara för patientens hälsa, kommer behandlingen påbörjas. Förskrivning av antibiotika är vanligt eftersom BPH kan leda till urinvägsinfektioner. Läkare har haft tur med droger som finasterid, terazosin och alfuzosin. De hindrar prostatan från växa ytterligare och i vissa fall krympa den.
Det finns andra behandlingar som är tillgängliga som inte innebär droger. Transuretral mikrovågsbehandling (TUMT) använder mikrovågor för att värma och förstöra överskott prostatavävnad. Det botar inte BPH, men minskar många av de symtom. Likaså sänder transuretral nål ablation (TUNA) radiofrekvent energi genom två nålar för att bränna bort en del av prostata.
Kirurgisk behandling är ett annat alternativ, en som mest läkare rekommenderar. Kirurgen tar bort den utvidgade vävnad som trycker mot urinröret.

Prostate Cancer Risk Factors

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Amerika som inte innebär huden. Det påverkar en av sex män, med sannolikheten ökar med åldern. Race spelar en roll i prostatacancer, liksom: African American män är mer benägna att få diagnosen och dör av sjukdomen. Män med en nära släkting som har prostatacancer fördubbla sina chanser att få det själva. Män med två drabbade nära släktingar har fyra gånger risken att utveckla prostatacancer.

Prostate Cancer

Behandling beror på varje person och progression av sjukdomen. Alternativen är:
u2022 Aktiv övervakning, eller helt enkelt titta på prostatacancer se till att den inte går framåt.
u2022 prostatektomi, där hela eller delar av prostatan avlägsnas kirurgiskt. Efter det tas ut, fäster läkaren urinröret direkt till urinblåsan för urin flöde.
u2022 Strålbehandling eller kemoterapi, som kan döda cancerceller.
u2022 Hormonbehandling, som stannar testosteron kommer ut och orsakar prostata cellerna slutar växa.

män med prostatacancer bör rådgöra med tre specialister för att avgöra den bästa metoden (er) för behandling-en medicinsk onkolog, urolog och strålning onkolog.

Effekter

På grund av det känsliga området som behandlas samt den funktion av prostata kan behandling påverka urin, sexuell och tarm funktion. Basen i urinblåsan kan vara skadad när prostatan tas bort eller under strålbehandling. Detta kommer att leda till vissa urinläckage eller inkontinens. Det kan också finnas skador på ändtarmen, som orsakar blödning, brådska eller diarré. Vissa män förlorar förmågan att få erektion, även om de upprätthåller sexuell lust. En liten andel män kommer att få sädesblåsor invasion och sädesblåsorna måste avlägsnas eller måltavla för strålningen. Detta kan göra män infertila.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:låga nivåer av kortisol

Relaterade artiklar


 • knä tendinit symtom
 • hörsel och örat regler säkerheten för barn
 • biverkningar av progest
 • vad är en sinus skölja?
 • lindring av perimenopause trötthet
 • funktionshinder kvalifikationer
 • sätt att testa hormonnivåer
 • hur man gör hälsosamma måltider för småbarn
 • långsiktiga effekter av Dilantin
 • handtvätt teori
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com