riskerna för genetisk testning

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-06-12
Genetisk testning identifierar avvikelser i kromosomer, gener och genprodukter och avgöra en tendens att ärva vissa sjukdomar. Det kan bekräfta eller utesluta en möjlig genetisk sjukdom och bestämma sannolikheten för att klara på en genetisk sjukdom till avkomman. Genetisk testning använder också specifika markörer för att bestämma ett barns faderskap (biologiska far). Utom när det gäller prenatal screening, fysiska risker för själva testet är praktiskt taget obefintlig. Däremot kan den psykologiska risker bli djupgående.

Du behöver:.
hantlar eller 2 burkar soppa

fosterdiagnostik

fosterdiagnostik med hjälp av fostervattenprov erbjuds gravida kvinnor som har en ökad risk för att bära ett barn med en genetisk eller andra medfödda sjukdom. Eftersom dessa är invasiva undersökningar som kräver ett prov på vätska eller vävnad från runt fostret, en risk mellan en i 300 och en på 500 för missfall finns, enligt Mayo Clinic. Andra sällsynta biverkningar inkluderar en livmoder infektion eller fostervatten läcker, vilket kan orsaka ortopediska avvikelser i barnet.

Psykologiska effekter

När gentester avgör att en person är sannolik eller säker för att utveckla en allvarlig sjukdom för vilken behandling som är begränsad, kan den enskilde blir oroliga och deprimerade, och även börja delta i ohälsosamma beteenden. Men hittade en studie som publicerades av Harvard forskare och som åberopats av Mayo Clinic att deltagare som lärt sig de var benägna att utveckla Alzheimers sjukdom inte verkade ha mer ångest eller depression än de som inte har denna information.

Förebyggande Kirurgi

I vissa genetiska tester, kan en sjukdom som orsakar genetiska defekter hittas, men personen ändå aldrig kan utveckla sjukdomen. Den enskilde kan dock vill förebyggande åtgärder, som är allvarliga medicinska procedurer, som att ha bröst och äggstockar bort för att förhindra cancer. Dessa extrema åtgärder har sina egna risker, och förfarandet är kontroversiell. Vissa läkare vägrar att utföra denna typ av förebyggande operation, förespråkar noggrann övervakning i stället. Men oftare mammografi engagera fler strålning och riskerna med detta har inte fastställts.

Familj Överväganden

Familjeband kan påverkas av genetisk testning. Någon som inte vill testa kan pressas av andra familjemedlemmar att göra det. Om en familjemedlem får diagnosen en sjukdom som orsakar avvikelse men övriga medlemmar är tydliga, kan hitta stam relationer. Dessutom kan oväntade faderskap resultat leda till allvarliga konsekvenser.

Försäkring Överväganden

När en person ansöker om hälsa eller livförsäkring, frågar försäkringsbolaget typiskt att granska journaler och medicinska journaler brukar innehålla resultaten av genetisk testning. Genetiska avvikelser kan leda till täckning förnekelse för en redan befintlig skick. Om informationen inte av journaler men den person som kräver täta kontroller eller blodprov, kan dessa besök vara en röd flagga för försäkringsbolaget. Dessutom kan bolaget neka täckning av framtida hälsoproblem om det upptäcks att patienten var medveten om genetiska defekter, men avslöjade inte detta till försäkringsbolaget.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:fysiska utvecklingen hos äldre

Relaterade artiklar


 • risker under graviditet efter livmodern
 • luta på mig stabiliseringsmedel käpp & krycka tips
 • barndom utveckling färdigheter
 • surrogatmamma pros & cons
 • motion under graviditet och risker
 • hur man tar hand om din rygg
 • hostmediciner som är säkra under graviditeten
 • hur man använder en rondell
 • vad är ryggmärgsbråck?
 • om vita blodkroppar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com