struktur och funktion av senor

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-12

Bakgrund

Senor är en typ av mjuk vävnad som ansluter muskler till ben, liknande den ligament som förbinder ben i skelettet. De finns i hela kroppen från benen till händerna. De består nästan helt av kollagen, en fibrös protein, och ofta kallas kollagen vävnad. Syftet med senor är att överföra kraft mellan muskler och ben. Detta underlättar den gemensamma rörelsen som gör det möjligt för vardagliga aktiviteter som promenader eller nå. Senor kan ha flera former, från breda och platta, band och solfjädersformat.

Struktur

struktur av senor kan delas in i sex större områden. Den minsta beståndsdelen i en sena är en kollagen ROTHÅR. En kollagen ROTHÅR är en grupp av sammankopplade kollagen trådar som binds samman. Ett steg upp i senan struktur är kollagen fiber. Kollagen fiber är en grupp av kollagen fibriller bundna i en mantel av endotenon (ett ämne som hjälper till att stabilisera och binda fibriller). Fiberknippen representerar nästa nivå i senan. Fiberknippen är en grupp av kollagenfibrer hopbundna i en mantel av endotenon. En sekundär fiber bunt är en grupp av fiberknippen bunden i en slida endotenon. En faksimil är den näst största komponenten i senan struktur. Detta är en grupp av sekundär fiberknippen som binds samman genom endotenon. Den endotenon som omger faksimil är skårade i områden som kan omfattas av högre stress. Senan själv är den största strukturen. Den består av en grupp fascicles som hålls samman av en inre hölje av endotenon och en yttre hölje av bindväv som kallas epitenon.

Funktion

funktion av senan är att fungera som en sträcka och rekyl mekanism som överför den kraft som en muskel till ben eller leder till vilken det är fäst. Även en ofullständig analogt, kan en sena ses som liknar elastiska eller ett gummiband. När du drar på elastiska eller ett gummiband sträckor material, men så fort du släpper det materialet snäpper tillbaka till sin tidigare form. Som en muskel kontrakt, utövar den kraft senan på ett liknande sätt. Senan kommer att sträcka och sedan dra sig tillbaka till en kortare längd eller rekyl. Denna rekyl överför energi muskelsammandragningen till det gemensamma och resultat i rörelse.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hepatit C hos barn

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort äggstockarna efter menopaus
 • Fitness och kostprogram för barn
 • hur fungerar mineralolja för att inducera förlossningen?
 • andropause diagnos
 • medicinering till kvinnor med brist på sexuell lust
 • mäns sexuella sjukvård
 • skolios behandlingar för barn
 • struktur av blodkärl
 • hur man lär sig tecken på och upptäcka alkoholism
 • hur få bort din väska av bakterier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com