typer av brosk

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-15
Brosk är bindväv finns i hela kroppen. Det är präglas av elasticitet, flexibilitet och en semi-transparent, tuff karaktär. Den består främst av en glyco-protein material som kallas kondroitin och skyddas av ett membran som kallas perichondrium. Det finns tre typer av brosk. Hyaline, elastisk och fibrocartilage

beskrivning

Hyaline brosk är blåvit och halvtransparent. Detta brosk är stark men ändå flexibel. Den är fylld med kondroitin sulfater, keratan sulfat, hyaluron och fibrer kollagen.

Elastisk brosk är på liknande sätt som hyaline brosk. Det är också ganska stark men har ytterligare elasticitet på grund av ett omfattande nätverk av gula elastiska fibrer i tillägg till dess kollagen.

Fibrocartilage är mycket hård, som består av tätt sammanflätade kollagenfibrer. Det är ofta hittades nära leder och har den unika förmågan att gå samman med senor eller andra närliggande vävnader.

Platser

Hyaline brosk finns i näsans skiljevägg, struphuvud, luftstrupe, på tips av ben (vid lederna) och i sammanbindande område mellan bröstbenet och revbenen.

Elastiskt brosk finns i din struplocket, del av din struphuvud, yttre delen av örat och din örontrumpeten.

Fibrocartilage finns nära kanterna på din artikulära hål (som din glenoid hålighet i leden axeln) och i främre område på din bäckengördeln. Det är den primära delen av skivor mellan ryggkotorna.

Funktioner

Hyaline brosk minskar friktionen i lederna. Det låter ben att vara ordentligt ansluten samtidigt möjliggöra rörlighet, gör längsgående tillväxt i de långa benen och ger stöd i bronchii och luftstrupen (låta dina luftvägar att vara öppen).

Elastiskt brosk hävdat form, tillägger flexibilitet och ger stöd och styrka att den övergripande strukturen.

Fibrocartilage absorberar stötar för att förhindra skador på skelettet, ökar robusthet i lederna och samtidigt tillåta rörelse och fördjupar gemensamma uttag för att minska risken för störningar.

Artros och ledbrosk

Artros är den gradvisa försämringen av ledbrosk, en specialiserad form av hyaline brosk. Ledbrosk finns på lederna och gör att ändarna på benen förbli smörjas, vilket hindrar slitage på ben och tillåter friktionsfri rörelse.

Brosk reparation

Många patienter som har drabbats av en ledskada också ha skadat brosk. De skador kan oftast repareras med artroskopi, en operation som utförts med instrument in genom tre små snitt runt leden. Återhämtning från denna typ av förfarande är i regel snabbare och mindre smärtsam än traditionell kirurgi. I vissa fall kan dock en öppen snitt krävas-Om det finns mer ledskada, till exempel. Om du misstänker att du har broskskador, tala med din läkare om behandlingen planen och alternativ för dig.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur du ökar dina bröst

Relaterade artiklar


 • vad som orsakar blod i sperma?
 • Hur man vet om jag är gravid
 • struktur skelettmuskler
 • typer av spelproblem
 • hur du gör din resa till apoteket en snabb en
 • skolios behandlingar för barn
 • biverkningar av vaccinet menactra
 • symtom på allvarlig endometrios
 • viktminskning under amning
 • hur man förebygger spädbarn uttorkning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com