viktökning och klimakteriet

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-06-22
Menopaus definieras som den tid i kvinnans liv då hennes kropp slutar producera ägg, gör mindre östrogen och progesteron, och menstruation inträffar mindre ofta tills det är slut stannar helt. Det finns många symptom i samband med klimakteriet, med viktökning är en av de vanligaste. Menopause anses vara fullständig när en kvinna har inte har en menstruation i mer än ett år, då hon anses vara postmenopausala

Fakta

Viktökning under klimakteriet orsakas oftast av ett antal faktorer. Dessa inkluderar att utöva mindre, äter mer och minska förbränningen av kalorier. Kvinnor som är i klimakteriet kan också gå upp i vikt på grund av ärftliga faktorer. Om deras familjemedlemmar tenderar att gå upp i vikt lätt och bära runt magen, de är mer benägna att också.

Tidsplan

För de flesta kvinnor inträffar menopausen vanligen mellan deras tidiga fyrtiotalet och slutet av femtiotalet. Den är en process som tar flera år att slutföra. Före menopaus ens börjar, kvinnorna går igenom klimakteriet, som är en pre-menopausala tillståndet. Det är vid denna tidpunkt som många kvinnor börjar inse att de inte kan hålla sin vikt lika lätt som tidigare. Som klimakteriet fortskrider och så småningom slutar, kvinnor finner att gå ner i vikt är svårare än det var innan klimakteriet.

Effekter

Viktökning under klimakteriet samlas vanligtvis runt en kvinnas bukhålan snarare än hennes höfter och lår. De flesta kvinnor får 10 till 15 pounds när de går igenom klimakteriet. Denna viktökning är till följd av fluktuerande nivåerna av östrogen, progesteron, androgen och testosteron i en kvinnas kropp under klimakteriet, som påverkar energinivå, aptit och ämnesomsättning. Insulinresistens och stress är också frågor som bidrar till en ökning i vikt under klimakteriet.

Förebyggande /Lösning

För många kvinnor är en förändring i livsstil vanor avgörande för att hålla vikten nere under klimakteriet. Många kvinnor upplever att ändra sin kost för att inkludera hälsosamma livsmedel såsom frukt, grönsaker, fullkorn och magert kött hjälper dem att bibehålla en hälsosam vikt. Delta i verksamhet som ökar hjärtfrekvensen och bygga muskelmassa är bra för att behålla en hälsosam vikt före, under och efter klimakteriet. Hormonell behandling kan vara ett annat alternativ en kvinna vill tala med sin läkare för att kontrollera effekterna av klimakteriet.

Varning

Viktökningen kan allvarligt påverka en kvinnas hälsa och orsakar allvarliga sjukdomar och villkor. Dessa inkluderar hjärtsjukdom, stroke, ledbesvär, diabetes och högt kolesterol. Kvinnor som får mer än 20 pounds efter att ha gått igenom klimakteriet är också mer benägna att utveckla bröstcancer. Detta beror på det faktum att fett ger högre nivåer av östrogen i kroppen, vilket har kopplats till bröstcancer. För att minska risken för bröstcancer efter klimakteriet, en kvinna bör behålla en hälsosam vikt och undvika att gå upp mer än 20 pounds.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:nivåer av fetma hos barn

Relaterade artiklar


 • hur man kan stoppa hosta nattetid
 • kan orsaka anemi sent & oregelbunden mens?
 • hypertension graviditet risker
 • vad är en kirurgisk abort?
 • hälsa katastrofplan
 • kan du bli gravid direkt efter en tid?
 • sjuklig fetma och risken för missfall
 • biverkningar av ergogenic hjälpmedel
 • Efexor som behandling för klimakteriet
 • biverkningar av Adipex-p
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com