Vad är skivepitelcancer epitelceller?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-07-08
Epitelceller är byggstenarna i epitelvävnad, som utgör stora skivor som täcker hela utsidan av kroppen och hjälper bildar huden. Squamous epitelceller är tunna och platta. Dessa celler liknar fiskfjäll. Enkla skivepitelceller är ordnade i ett lager, medan stratifierade skivepitelcancer epitelceller är ordnade i två eller flera skikt

Enkel eller Stratifierat

Enkel skivepitelcancer epitelceller ordna sig i ett enda lager. Eftersom vävnaden bildar de är så tunn, är det generellt finns i områden som behöver en tunn hinna att tillåta transporter av näringsämnen och avfall, spridning eller filtrering. Stratifierade skivepitelcancer epitelvävnad bildas när cellerna ordna i två eller flera lager. Dessa är de vanligaste typen av epitel och är mindre benägna att skadas eftersom de är tjockare och starkare.

Läge

Enkel skivepitelcancer epitelceller finns i väggarna i kapillärerna, i luftblåsor eller alveoler , i lungorna, och i njurarna. Stratifierade epitelceller ligger på det yttre lagret av huden och de har också alla kroppens öppningar.

Funktion

Enkel skivepitelcancer epitelceller utföra några viktiga funktioner för kroppen. I kapillärerna, tillåter man för utbyte av syre, näringsämnen och avfall. De celler som finns i lungorna tillståndet diffusion, eller transport, av syre och koldioxid. Detta är en viktig del av omsättning. Den skivepitelceller finns i njurarna arbeta för filtrering av vatten och elektrolyter.

Cancer i

De flesta cancerformer är cancer i epitelceller, som även kallas cancer. Eftersom skivepitelcancer epitelial finns i de flesta organ och genom huden, det finns en potential för att det skall påverkas på många områden. Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer och det är oftast behandlingsbara.

Farligt Exponering

Sedan skivepitelcancer är så vanligt, det är viktigt att veta vad som kan orsaka sjukdomen. Solexponering är en risk i all hudcancer. Strålning, vare sig miljökrav eller terapeutiska, är också en bidragande faktor till många fall av skivepitelcancer. Ett immunförsvar som inte är i topp skick kan också bidra till denna sjukdom. Människor med ljusare hud är mer benägna att skivepitelcancer och alla bör begränsa sin exponering för potentiella risker.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:kiropraktisk vård för skolios

Relaterade artiklar


 • Hur sluta röka i fem dagar
 • Hur är en koloskopi gjort?
 • Fakta om tonåringar rökning
 • tidigt Graviditet och gas
 • varför du inte ska börja röka
 • näsblod hos vuxna
 • Graviditet & arbetsrätt
 • Vilka är orsaker till frekvent hicka?
 • hälsosam puls
 • om hormon obalanser i flickor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com