bentäthet förfaranden

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-07-10
Bentäthet --- även känd som bentäthet eller benmassa --- är ett mått på mängden kalcium och andra mineraler som finns i benen. Det är en viktig indikator för benhälsa och strukturell integritet och används för att uppskatta sannolikheten för framtida frakturer eller utveckling av progressiv sjukdom som kallas osteoporos. Vårdpersonal använder en rad förfaranden för att noggrant mäta bentätheten

skälen för att pröva

Du kan få ett ben test mineraltätheten för ett antal orsaker, inklusive detektering av låg bentäthet innan du bryter ett ben, prediktion av framtida möjligheter att bryta ett ben, en bekräftelse av en osteoporos diagnos eller övervakning av kroppens reaktioner på bentätheten behandlingar.

DXA bentäthet Test

Enligt National Osteoporosis Foundation, det vanliga sättet att testa din bentäthet är att mäta din ryggrad och ben höften i en procedur som kallas en dubbel energy X-ray (DXA). I detta test kommer du att ligga ner på ett bord i en särskild anläggning medan din kropp är skannade med en X-ray imager som passerar ovanför. Förfarandet kan utföras medan du är fullt påklädd och normalt sett tar 10 till 15 minuter. Under provningen, kommer du att bli utsatt för en mängd strålning ungefär lika stort som en tiondel av detta används i de flesta lungröntgen. Höfterna och ryggen är oftast kontrolleras eftersom de är de ben som löper störst risk för farlig densitet förändringar, men en genomsökning av radien ben i underarmen kan användas som ersättning om det behövs.

Förstå testresultat

När en DXA test utförs, ditt resultat kommer att mätas enligt normer som fastställts av Världshälsoorganisationen. Detta innefattar en jämförelse din bentäthet den som finns i en genomsnittlig, frisk 30-åriga vuxna. Skillnaderna mellan de två täthet mäts i en enhet som kallas standardavvikelse (SD). Om du är inom 1 SD av de unga vuxna är i genomsnitt din bentäthet anses normalt. Om du är mellan 1 och 2,5 SDS, är du diagnosen låg benmassa. Om din mätning är mer än 2,5 SDS från genomsnittet, du är diagnosen osteoporos.

I vissa fall kan din bentäthet också mätas mot andra i din specifika åldersgrupp. Även denna jämförelse kan hjälpa avslöja vissa tilläggsvillkor eller sjukdomar, är det inte används för att skilja benskörhet.

Ytterligare testförfaranden

Du kan också testas genom andra metoder, inklusive ett förfarande som kallas en kvantitativ datortomografi (CT) scan. Denna teknik använder en scanner i kombination med 3-D bildprogram att producera detaljerad bild av dina ben som kan granskas och tolkas av kvalificerade specialister. Under de cirka 10-minuters test, kommer du att ligga ner på ett bord som flyttar dig in och ut ur CT maskinen.

Kringutrustning bentäthet testning är en mindre exakt metod som kan användas för att bestämma ditt behov av full kontroll. Detta förfarande, som mäter bentätheten i dina handleder, fingrar eller klackar, är vanligen utförs i en läkarmottagning eller på folkhälsan mässor. Rådgör med din läkare för ytterligare information om bentätheten testning.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:familjeplanering kliniker i södra Kalifornien

Relaterade artiklar


 • Vilka är nivåerna av Alzheimers sjukdom?
 • lägre UVI symptom för män
 • typer av epilepsi hos barn
 • övningar för att komma i form
 • gör q-tips orsaka påverkas öronvax?
 • typer av medicinska sax
 • typer av p-piller dispensrar
 • spray behandlingar för värmevallningar
 • Definitionen av bmi
 • om att vara perimenopausal
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com