biverkningar av Yasminelle p-piller

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-07-18
Yasminelle är ett p-piller med en låg dos estradiol, ett syntetiskt östrogen, och drospirenon, ett syntetiskt progesteron. Drospirenon är närmare naturligt progesteron än de syntetiska progesterones används i andra p-piller, och har många positiva effekter. Kvinnor som tar Yasminelle brukar se en förbättring i det skick av hud och hår och har färre problem med vätskeansamling och viktökning. Drospirenon bekämpar också PMS-symptom och ger många kvinnor en ökad känsla av välbefinnande.

Eftersom Yasminelle använder en mycket låg dos av hormoner, är du mindre risk att utveckla biverkningar än du skulle göra om tar mer potent p-piller. Ändå biverkningar är möjliga, särskilt under de första månaderna efter påbörjad piller

första symptomen

Yasminelle fungerar genom att göra dina hormonnivåer liknar vad de skulle vara under graviditeten, som förhindrar ägglossning och förändringar i livmoderslemhinnan. Det kan tyvärr också orsaka ömhet i brösten, humörsvängningar, huvudvärk, observation och illamående. Dessa symtom försvinner vanligen inom tre månader när kroppen anpassar sig till den hormoner.

Cardiovascular Disease

Med extra östrogen sätter dig vid en högre risk för blodpropp, vilket kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Eftersom Yasminelle har en mycket låg dos estradiol det är något säkrare än piller med högre belopp. Men ändå, om du är rökare över 35 år eller har en historia av hjärt-kärlsjukdom, bör du allvarligt överväga att använda en annan form av preventivmedel.

Cancer

Enligt Mayo Clinic, med drospirenon och estradiol ökar risken att utveckla cancer i urinblåsan och leukemi. Studier kring sambandet mellan p-piller och bröstcancer är oklara, men det är viktigt att ha regelbundna mammografiundersökningar och utföra månatliga själv-undersökningar när du är på Yasminelle. Rapportera alla ovanliga klumpar eller ansvarsfrihet för din läkare omedelbart.

Hypertension

p-piller ökar risken att utveckla hypertoni. Har ditt blodtryck kontrolleras regelbundet under behandling med Yasminelle se till att den vistas i en frisk intervall. Om du redan har högt blodtryck, kan Yasminelle inte för dig. Prata med din läkare om alternativa former av preventivmedel.

Allvarliga biverkningar

Om du tar Yasminelle eller någon annan typ av p-piller, det finns vissa biverkningar som du behöver för att hålla utkik efter. Använda förkortningen "värk" för att minnas dem: buksmärta, bröstsmärta, huvudvärk, ögonproblem och svår ben. Mild kramp och tillfällig huvudvärk är inte en anledning till oro, men om du upplever svåra symtom måste du omedelbart kontakta din läkare.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:funktion av äggstockarna efter menopaus

Relaterade artiklar


 • säkerhetstips i förberedelserna för vintern
 • näsblod hos vuxna
 • sätt att förebygga diabetes innan födseln
 • information om DNA-strukturen
 • kolesterol och klimakteriet studie
 • graviditet och amning risker cancer
 • osteoporos och klimakteriet
 • artificiell insemination komplikationer
 • hälsa katastrofplan
 • viral utslag hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com