funktion av äggstockarna efter menopaus

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-07-18
Efter klimakteriet slutar en kvinnas äggstockar inte längre producerar östrogen, åtminstone inte någon betydande belopp. När närvarande är östrogen bra för kvinnans hälsa. När östrogen tillverkas inte längre, hon löper risk att utveckla benskörhet och hjärtsjukdom. Bristen på östrogen påverkar också hennes hud och hår och inte på ett bra sätt. Men efter klimakteriet hennes äggstockar fortfarande kan producera det manliga hormonet testosteron, som kan omvandlas till östrogen genom en process som kallas aromatisering.

Androgenesis

produktionen av testosteron eller manliga androgener kallas androgenesis. När detta inträffar under efter klimakteriet, är detta viktigt, eftersom dessa androgener positivt påverka humöret, fysisk aktivitet, libido och bentäthet och i viss mån kompensera för förlusten av östrogen. Dock kan för mycket testosteron orsaka manliga egenskaper för att utvecklas.

Betydelse

Enligt The Wall Street Journal, med hänvisning till en rapport som publicerades i Lancet och skrevs av Mayo Clinic forskare, är en kvinna apt att leva längre om hennes äggstockar tas inte bort innan eller efter klimakteriet, och noterar att ta bort äggstockar kan öka en kvinnas risk för osteoporos (porös bensjukdom) och den resulterande benfrakturer och hjärtsjukdomar. Vissa läkare menar friska äggstockar ska tas bort om en kvinna genomgår en hysterektomi eftersom detta kommer att förebygga risken för äggstockscancer. Men andra läkare håller inte och tror att äggstockarna behövdes på grund av förmåner och skydd de ger en kvinna under loppet av hela hennes liv, inklusive efter klimakteriet. Som kvinna åldras kommer hennes äggstockar minska sina hormonproduktion men kommer fortfarande att producera vissa hormoner, även efter klimakteriet, enligt Revirgination. net.

Expert Insight

Att hålla dina äggstockar är nyttigt och överväger riskerna, rapporterar American Journal of Obstetrics Gynecology, som låg till grund för The Wall Street Journal artikeln. Riskerna och förmånerna fastställdes efter att ha studerat 10. 000 kvinnor. Den 80-åriga kvinnor i studien som inte hade ovarier var mycket större risk att ha eller har haft en hjärtattack och till och med dö av det. Dessa kvinnor var också mer benägna att upprätthålla en benfraktur än de som hade sina äggstockar.

Effekter

Mayo Clinic forskare rapporterade under hösten 2008 att ta bort äggstockarna före 45 års ålder ger upphov till en kvinnas risk att dö inom de kommande 30 åren med 70 procent om hon inte använder hormon-byte droger. Om äggstockarna avlägsnas senare i livet, enligt en studie postat i obstetrik gynekologi, en kvinnas risk för förtida död fortfarande ökar. Dr William H. Parker, klinisk professor i obstetrik och gynekologi vid University of California, Los Angeles School of Medicine, påpekar i WSJ artikeln att dessa uppgifter direkt strider emot tidigare medicinska tron att ta bort kvinnans äggstockar skulle förlänga hennes liv.

Överväganden

Den oro med äggstockar, naturligtvis, särskilt i fråga om äldre kvinnor, är uppkomsten av äggstockscancer, som ofta är svåra att diagnostisera. Det är snabbt växande, och dess symtom är ibland vaga, så en läkare kan missa att göra en korrekt diagnos på ett tidigt stadium. Några symtom på äggstockscancer är vaga men ihållande gas smärta, kraftig eller förlängd menstruation (om du fortfarande har mens), blödning mellan perioder och ett utvidgat äggstockarna, som kan upptäckas under en bäcken-examen, enligt Monlezun. com. Ibland kan ett ovariellt tumör kommer att orsaka svullnad och obehag i bukhålan på grund av den vätska som produceras av tumören

Profylaktisk borttagning

Även gamla äggstockar tillhandahålla en tjänst. De fortsätter att producera små mängder östrogen och adrogens i 10 år eller mer efter klimakteriet inträder, enligt Natural-progesteron-rådgivning-network. com. Även om äggstockarna inte fungerar som de gjorde före klimakteriet, hålla dem intakta kan hjälpa en kvinna att upprätthålla sin hälsa som hon åldrar. Om du har en hysterektomi och har friska äggstockar, inte omedelbart gå med på att avlägsna dem eftersom förebyggande eller "profylaktisk" avlägsnande av äggstockarna inte stöds av majoriteten av läkare.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:typer av preventivmedel för PCOS

Relaterade artiklar


 • rättsmedel för analfissurer
 • Vilka mediciner orsaka erektil dysfunktion?
 • sätt att naturligt förbättra bröst
 • hur man kan bli av prostatit
 • baby hälsa hjälpa
 • hur mycket vikt ska jag förlora innan jag blir gravid?
 • hur lätt belastning dator öga
 • börjar morgonen sjukdom vid 8 veckor
 • hur man hittar en utvecklande barnläkare
 • menstruella symtom efter en hysterektomi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com