kan du hoppa över en period & inte vara gravid?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-07-07
En missad tid kan orsaka stor oro för en kvinna, särskilt om hon inte förväntar sig en graviditet. Även graviditeten är den vanligaste orsaken till att missa en period, det finns flera andra orsaker som inte har något med graviditet, varför en kvinna kan hoppa över en period. De flesta kvinnor kommer att sakna perioder någon gång i sitt liv av andra skäl än graviditeten, men om en tid som inte går tillbaka inom två till tre månader bör en gynekolog höras

Amning

De flesta kvinnor som ammar sina spädbarn enbart kommer att hoppa över perioder på flera månader efter att ha levererat sitt barn. Det är vanligt att en period som inte kan återvända på en ammande kvinna till hennes barn är helt avvanda, och hennes kropp fertilitet är återställd. Som med andra instanser när en kvinna hoppar en period, är det fortfarande möjligt att bli gravid under amningen eller saknas perioder.

Viktökning eller viktminskning

Snabb eller extrem viktökning eller viktminskning är andra vanliga orsaker kvinnor kan hoppa deras tid och inte vara gravid. Viktminskning eller snabbt kan få drastiska effekter, ofta stör många av kroppens viktigaste funktioner, inklusive menstruationscykeln. Vanligtvis kommer en kvinnas mens tillbaka när kroppen anpassar sig till den nya vikten, om inte en ohälsosam mängd vikt försvann eller vunnit, vilket resulterar i antingen en ny undervikt eller feta kroppsmasseindex.

Överdriven motion kan också orsaka kvinnor att hoppa över en period och ofta ses i tävlingsidrottare.

Stress

De flesta kvinnor kommer att hoppa över en period och inte gravid någon gång i sitt liv grund av fysiska eller känslomässig stress. Stress, speciellt när svår eller långvarig, tar en vägtull på kroppens normala funktion, ungefär som snabb viktökning eller viktminskning, och kan störa den vanliga arbetet i menstruationscykeln. Vanligtvis när stressen minskar en kvinnas mens kommer tillbaka. Trötthet och sjukdom är vanligen förknippas med stress som orsaker som kan orsaka en missad tid. Vila och återhämtning är de främsta sätten kvinnor kan hjälpa tillbaka sina cykler normalt i dessa fall.

Ålder

Det är inte ovanligt att unga kvinnor i deras första menstruation att hoppa perioder och har relativt oregelbunden cykler utan att gravid. Det tar ofta upp till tre år för menstruationscykeln att förankra sig i en ung kvinnlig, vilket leder till en första oegentlighet i funktion. Likaså kvinnor som närmar sig klimakteriet och ett fullständigt upphörande av menstruation hoppa ofta perioder utan att bli gravid, eftersom deras kroppar förbereda sig för de kommande hormonella förändringar.

Perorala antikonceptionsmedel

Många kvinnor äter p-piller för att hjälpa till att reglera sina menstruationscykler, men för dem som tar mycket låg dos sorter, kan det resultera faktiskt i ljus eller hoppas över perioder. Dessa låg dos p-piller kan ha så låga nivåer av hormoner att de inte kan hålla den normala funktionen av menstruationscykeln. Kvinnor kommer igång p-piller också kan uppleva hoppade perioder som deras kroppar anpassa sig till styr menstruation naturligt.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:spotting & kramper

Relaterade artiklar


 • antepartum omvårdnad diagnos
 • symtom på hypotyreoidism under graviditeten
 • struktur av blodkärl
 • tecken på en tubulär graviditet
 • vad är orsakerna till tråden ådror i ansiktet?
 • tips för att få arbetskraft hemma
 • verksamhet för undervisning i första hjälpen
 • hur man handskas med vätskeansamling
 • hur man vet om du har ett äpple eller en päronformade kropp
 • Vilka funktioner i njurarna?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com