klimakteriet steg

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-07-01
Klimakteriet är en naturlig övergång att varje kvinna går igenom någon gång i sitt vuxen ålder. Det uppträder vanligen i åldrarna 45 och 55, men kan börja när som helst i din 40s och 50s. I ett fåtal utvalda, kan klimakteriet påbörjas före 40 års ålder, men detta är oftast på grund av medicinska skäl. Klimakteriet markerar slutet på din barnafödande ålder, och har stadier av övergången tills du kommer efter klimakteriet

Perimenopause

Perimenopause, även känd som före klimakteriet eller menopaus omvandling är den två till åtta år fram till klimakteriet. Under perimenopause hormonet östrogen, som ansvarar för korrektheten i din menscykel och ägglossning, börjar sjunka och orsaka menstruella oegentligheter. Dessa oegentligheter ändra längd, turtäthet, volym och tidpunkt för din menstruationscykler. Du kan också börja få symptom på klimakteriet såsom nattliga svettningar, värmevallningar och humörsvängningar.

Klimakteriet

Klimakteriet kommer snart efter klimakteriet. Nivåerna av hormoner estradiol, follikelstimulerande hormon (FSH, ansvarig bland annat för ägg mognad) och luteiniserande hormon (LH, som ansvarar för ägglossning) minska. Du kan ha de klassiska symtomen på klimakteriet såsom värmevallningar, humörsvängningar, sömnlöshet, glömska, nattliga svettningar och snabba hjärtslag.

Efter klimakteriet

Detta är det skede där du har saknats en tid för 12 månader i rad. Genom denna punkt, tecken och symptom på klimakteriet är mer framträdande. Dessutom detta skede av klimakteriet ökar dina risker för benskörhet på grund av extremt låga nivåer av östrogen. Benskörhet gör ditt skelett svag och tunn, vilket ökar sannolikheten för frakturer. Många postmenopausala kvinnor klagar också av fläckar efter samlag. Detta beror på torrhet i slidan och genom minskad mängd östrogen. Om du ofta upplever stänkblödning eller lätt blödning, kan det bero på andra sjukdomstillstånd som bör kontrolleras av din gynekolog.

Behandling Alternativ

Om du är i något skede före efter klimakteriet, du kommer att få möjlighet att ta hormonersättningsterapi. Dessa piller innehåller små doser av hormonerna östrogen och progesteron. Detta kommer i allmänhet hjälpa till att reglera cykeln och minimera risken för vissa symtom som värmevallningar och nattliga svettningar.

Särskilda omständigheter

Vissa kvinnor upplever inte stegen i klimakteriet och istället gå direkt till klimakteriet eller efter klimakteriet. Detta sker vanligtvis hos kvinnor under 40 år och kallas för tidig menopaus. Tidig menopaus är beror på den kromosomala fel, genetik, kirurgiska äggstocken borttagning (båda äggstockarna), cellgiftsbehandling och bäcken strålbehandling för cancer. Risken för osteoporos är oftast högre hos kvinnor som går in i klimakteriet i förtid på grund av den drastiska nedgången i östrogen. Med en kalciumtillägg dagligen kan hjälpa till att sänka risken.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:totalkolesterol och HDL riktlinjer förhållandet

Relaterade artiklar


 • hög testosteron orsakar
 • midja övningar
 • Hur småbarn få urinvägsinfektion?
 • enkla övningar för barn
 • lätt kostråd
 • kan ett varmt bad orsaka mig att gå in arbetskraft?
 • hur man förstår din medicin recept
 • Vad kan orsaka en lättare menstruationscykel?
 • klimakteriet hormonnivåer
 • Essure förfaranden preventivmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com