sväljproblem hos äldre

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-07-01
Problem med att svälja, även känd som dysfagi, kan vara ganska vanligt hos äldre befolkningen på grund av normalt slitage på matstrupen. Men det kan finnas andra, mer förbryllande orsaker som får betydligt allvarligare. Om du regelbundet upplever hosta när du äter eller dricker, kanske du omedvetet inandas mat eller vätska på din luftvägar. Denna potentiellt farliga händelser kan vara ett tecken på att du lider av ett tillstånd eller sjukdom som kräver omedelbar uppmärksamhet av din läkare

Vanliga orsaker till Dysfagi

Som en äldre person, kan du utveckla en obstruktiv problem på grund av osteofyter, som är beniga knölar som kan växa från din ryggrad och tryck på matstrupen, vilket gör svälja svårt. Nedsatt salivproduktion, eller torr mun, kan orsaka sväljsvårigheter på grund av biverkningar av mediciner du kan ta, muntliga strålbehandling eller kanske ett inflammatoriskt tillstånd, som gastroesofageal refluxsjukdom. Du kan också hitta dig själv upplever dysfagi om du är underoing ansiktsservetter muskel försvagning på grund av normalt åldrande.

Cancer och andra sjukdomar

En tumör i bröstet, kan matstrupen eller svalg leder ofta till ett hinder som kan förorsaka dysfagi . En svälja problem kan också uppstå om du har drabbats av en stroke, ryggrad eller hjärnskada. Komplikationer av sjukdomar som Alzheimers, ALS, Parkinsons och multipel skleros kan leda till allvarliga svårigheter att svälja. Övriga villkor, såsom cerebral pares, muskeldystrofi, Zenkers divertikel och esofagit, kan också leda till dysfagi.

Farorna med Dysfagi

En Sväljningssvårigheter kan göra det svårt för en äldre person att ta in tillräckligt med mat och vätska till ordentligt näring kroppen, vilket kan leda till undernäring och uttorkning. Om små partiklar av mat eller vätska fastnar i din luftstrupe, kan skadliga bakterier sprids i lungorna och orsakar infektion i luftvägarna eller aspirationspneumoni att uppstå. Var och en av dessa villkor kan vara mycket allvarliga, vilket gör det viktigt att du ser din läkare för provtagning och behandling.

Test

Din primära läkare får bjuda in en öron-näsa-halsläkare, eller en logoped för att testa sväljproblem. Hon kan göra en laryngoscopi genom att sätta in en fiberoptisk tub ner i halsen. En video svälja studie kan utföras, observera dina svälja process med en video fluoroscope. Den logoped kan också observera att du äter och dricker för att upptäcka orsaken till ditt svälja problem. Han kommer då att ha större möjlighet avgöra den bästa behandlingen för dig.

Behandling

Ibland mediciner kan vara användbart vid behandling av sväljningsproblem, såsom antacida, protonpumpshämmare eller droger för att koppla av matstrupen. Din läkare kan rekommendera att du tuggar maten långsammare och helt, och kan också föreslå att förtjockningsmedel läggas till vätska du förbrukar. Hon kan lära dig att placera huvudet på ett annat sätt än vad du brukar göra medan man äter. Hon kan rekommendera kirurgi för att reparera skador på matstrupen. I fråga om en allvarlig svälja problem som inte kan behandlas med medicinering, omskolning eller korrigerande operation, kan hon rekommendera en inmatningsröret att kringgå svälja processen helt.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Hur sluta röka genom att försöka något nytt

Relaterade artiklar


 • klimakteriet med halsbränna
 • Vilka tecken och symtom på njursjukdom?
 • kirurgi-menopaus
 • ta kontroll över din menstruationscykel
 • hur du gör din kropp växa lång
 • hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar
 • fosterutveckling hos tvillingar
 • CYMBALTA & graviditet biverkningar
 • hur man kan förebygga bristningar under graviditeten
 • hur fungerar mineralolja för att inducera förlossningen?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com