typer av klimakteriet

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-07-04
Klimakteriet är en händelse som varje kvinna erfarenheter någon gång i sitt liv. Normalt sker i din 40 och 50 år, och i vissa sällsynta fall kan vara tidigare. Att veta vad du kan förvänta hjälper dig att få en lättare övergång i varje skede av klimakteriet

tidig menopaus

Tidig menopaus är varje händelse som klimakteriet sker före 40 års ålder. Kvinnor som upplever tidig menopaus erfarenhet allmänna symptom på klimakteriet såsom värmevallningar, humörsvängningar, torrhet i slidan och minskad sexlust. Kvinnor som har för tidig menopaus tenderar också att ha en högre risk att få benskörhet än kvinnor som går igenom klimakteriet efter 40 års ålder. Skäl för kvinnor i förtid in klimakteriet är kromosomerna defekter (t. ex. Turners syndrom), en familjehistoria av kvinnorna början klimakteriet tidigt, autoimmuna sjukdomar, kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna, kemoterapi och bäcken strålbehandling för cancer.

Perimenopause

Perimenopause är två till åtta års fas precis innan uppkomsten av klimakteriet, som ofta kallas klimakteriet övergång. I denna tid börjar hormonet östrogen, som ansvarar för driften av äggstockarna, att sjunka. Denna östrogen nedgång gör att menstruationscykler att bli mer sporadisk, tyngre, lättare, längre eller kortare. Du bor i klimakteriet tills din hormonella nivåer indikerar att du har angett klimakteriet.

Klimakteriet

Klimakteriet inträder i åldrarna 45 och 55. Detta stadium kännetecknas av menstruationscykeln är glesare än det var i klimakteriet. Klimakteriet börjar när östrogennivån sjunker kraftigt. Symptom på klimakteriet varierar, och inte alla kvinnor upplever dem. De vanligaste är hjärtklappning eller racing, värmevallningar, rodnad, nattliga svettningar, sömnlöshet, humörsvängningar, minskad sexlust, urinläckage och glömska. Blodprov för att mäta hormoner estradiol, follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) krävs för diagnos.

Postmenopause

Du anses postmenopausala när du inte har haft en period för 12 månader. Under denna tid symptom på klimakteriet blir mer framträdande. När du är i klimakteriet och klimakteriet du kommer att erbjudas möjligheten att ta p-piller för att reglera din cykel och minimera symptom som nattliga svettningar och blodvallningar. Men i Postmenopause detta inte hjälper mycket, så kommer du att erbjudas en gemensam behandling som kallas hormonell substitutionsterapi, eller HRT. HRT ersätter nivåerna av östrogen i kroppen, vilket minimerar flera symptom som uppstår på grund av hormonella oegentligheter. HRT ges som piller som tas en gång dagligen under en period av 28 dagar.

symtomlindring för alla etapper

Om du har värmevallningar, hålla reda på symtom tillsammans med dagliga aktiviteter kan hjälpa dig att ta reda på vad som kan utlösa dem. Detta kommer att bidra till att undvika dem, eller precisera orsakar med din läkare för lämplig behandling. Vaginal torrhet kan vara ett problem, men med hjälp av over-the-counter vaginal smörjmedel, som ersätter den fukt är enkelt och borde sluta vaginal blödning orsakad av torrhet. Om du har svårt att sova, prova 30 minuters aktivitet varje vecka som hjälper trötta ut er och undvika sådana stimulantia som nikotin, cola och kaffe innan läggdags. För humörsvängningar, kunde få kontakt med en stödgrupp eller terapeut hjälpa att minska stressen oerhört.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:kommer acetylsalicylsyra förkorta din menscykel?

Relaterade artiklar


 • hjärtvänlig fakta
 • täta urinvägsinfektioner
 • normal puls för en manlig
 • vad är body mass index?
 • fysiska utvecklingen hos äldre
 • hjärtkirurgi på barn
 • hur man känner igen tecken och symtom av marijuana användning
 • Vad är din idealvikt?
 • hur man kan sänka ditt blodtryck genom att titta på din diet
 • torr hårbotten hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com