vad är betydelsen av blodcirkulationen?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-07-06
Blodcirkulationen är nödvändig för en sund kropp. Varje cell i kroppen behöver för att fått syre och näringsämnen. Blod rikt på syre skickas till kroppens organ, vävnader och celler för att ge näring dem, och de restprodukter som uppstår omhändertas genom samma system. Hjärta, lungor och blodkärl arbeta tillsammans för att slutföra cirkulation. De två stora vägar är hjärt-och blodcirkulationen. De tre specialiserade linjerna är kranskärlssjukdom, portal och fostrets blodcirkulation. Kroppen kan inte fungera väl utan en stark cirkulationssystemet.

Hjärt Cirkulation

Blodet cirkulerar från hjärtat till lungorna och tillbaka till hjärtat i hjärt omlopp. Det blod som har plockat upp koldioxid och andra restprodukter kommer till högra sidan av hjärtat där det pumpas vidare till lungorna. I lungorna, kommer koldioxiden att utvisas från kroppen och blodet kommer att få syre som krävs av cellerna i kroppen. Den nu syresatt blod kommer in i vänstra sidan av hjärtat. Detta är det effektivaste sättet kroppen har för att upprätthålla rätt mängd syre och eliminera slöseri i blodtillförseln.

Blodcirkulationen

Den vänstra sidan av hjärtat pumpar det syresatta blodet till kroppens vävnader. Blodet färdas genom stora kroppspulsådern till alla kroppens vävnader och organ, genomföra välbehövliga syre med det. Cellerna använder denna syre för att fungera och även producerar avfallsprodukter som koldioxid, som de måste ta bort. Det blod som släppte ut syre kan nu plocka upp slaggprodukter och föra dem bort från cellerna och tillbaka till hjärtat som ska skickas till lungorna och utvisas. Detta cirkulatorisk rutt är helt avgörande eftersom det är det sätt kroppens vävnader få syre och eliminera slöseri.

Specialized Cirkulation

Kroppen innehåller tre specialiserade cirkulatorisk rutter. Kranskärlscirkulation tar blod från hjärtat till de muskulösa lagret av hjärtväggen. Detta ger musklerna syre som krävs för att kunna pumpa blodet. Det bär också med sig avfall koldioxid. Portal omsättning äger blod från matsmältningssystemet och tar den till levern. Detta hjälper kroppen att behålla sin glukoskoncentration i rätt intervall. Fostrets cirkulation är den väg genom vilken ett foster tar emot syre och näring från moderns blodomlopp och endast förekommer hos gravida kvinnor.

Åldrande

Cirkulation påverkas av åldrande. Eftersom kroppen åldras, artärerna förlorar en del av sin elasticitet och blir mindre följsam och mindre. Detta får hjärtat att arbeta hårdare för att driva blodet genom artärerna till kroppen, vilket resulterar i minskat blodflöde till organen såsom hjärna, liksom ett ökat blodtryck. Vener drabbas också vissa förändringar som försvagar väggarna och ventiler av fartygen, vilket gör äldre människor mer benägna att åderbråck. Den slätt innerfoder av alla blodkärl blir lite grov som kroppen åldras, vilket ger en kropp mer benägna att blodpropp eller trombos.

Disorders

cirkulationssystemet innehåller flera vanliga sjukdomar.

Aneurysm är när väggen i artären tunnar lite och tillåter blodet att ballong i området. Detta sker oftast i en artär och kan vara ganska farligt. Aneurysm är möjliga i venerna också.

Emboli är en blodpropp som kan resa. Detta är farligt eftersom det kan färdas till hjärnan, lungorna eller hjärtat.

åderförkalkning är förtjockning av kärlväggarna på grund av förlusten av elasticitet.

Åderförkalkning är när fetthaltiga avlagringar bildas längs artärerna och blockera blodflödet.

Flebit är när slemhinnan i en ven bli inflammerad och blodproppar i området. Detta leder till smärta och svullnad i det drabbade området.

Kallbrand uppstår om det inte finns en tillräcklig blodtillförsel till ett område, som leder till vävnadsdöd.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:utsöndringsorganen system aktiviteter

Relaterade artiklar


 • paragard smärta fakta
 • vem som kan administrera influensa skott?
 • cat scan vs MR
 • missbruksvård alternativ
 • vad är en CAT scan?
 • Hur lång tid efter en LH-stegringen gör ägglossning du?
 • nagelbitande rättsmedel
 • Botox metoder
 • fibroid tumör i uterus
 • muntorsk hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com