neuropati hos barn

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-08-23
Neuropati definieras som nerv (neuro) smärta (opathy). Vanligen förknippas med vissa specifika sjukdomar, den kan ta sig lika i både unga och gamla. Dess symptom ofta som brännande smärta längs nervbanorna, oftast i fötter och ben, men även påverka andra vägar nerv i hela kroppen

perifer neuropati

Den vanligaste komplikationen av typ I-diabetes är perifer neuropati. Vanligt förekommande i unga insulinberoende personer, perifer neuropati orsakar smärta, sveda och partiell förlust av känsel i armar och ben, främst i fötter och ben, men även sprider sig till händer och armar allteftersom sjukdomen fortskrider. Tidig behandling och kontroll av blodsocker är en nyckelfaktor för att förhindra perifer neuropati.

Optikusneuropati

En sällsynt komplikation till borrelia, kan optisk neuropati orsaka delvis eller total synförlust på grund av inflammation i synnerven eller intrakraniell tryck. Den angriper både unga och gamla, men det finns mer risk för komplikationer hos yngre patienter. Optikusneuropati i borrelia yttrar vanligtvis sig som huvudvärk, vanligen skallbenet, men kan stråla ut till området runt ögonen kallas banor. Allt eftersom sjukdomen fortskrider kan intrakraniella trycket kan öka synstörningar uppträder och synnedsättning kan förekomma.

Auditory Neuropati

En av de minst vanliga typer av hörselnedsättning, hörsel neuropati, ljudet in i innerörat normalt, men är inte transporteras korrekt av hörselnerven. Denna typ av hörselnedsättning påverkar ofta barn som föds med nedsatt syrehalt, eller som har höga bilirubin nivåer strax efter födseln. Auditiv neuropati händer även när det finns en infektion med påssjuka eller det kan vara medfödda. Barn med auditiv neuropati kommer att dra mycket mer från CI än vid användning av hörapparater.

Diabetesneuropati autonom neuropati

En viktig komplikation vid diabetes, kliniska manifestationer av diabetisk autonom neuropati brukar inte ske förrän flera år efter uppkomsten av diabetes. Generellt kan upptäckas i asymtomatiska barn, är det i samband med mycket allvarliga komplikationer, som hjärt dysfunktion. Tidig behandling och stabilisering är viktigt att hindra tidiga uppkomsten av diabetisk autonom neuropati.

Metabola Neuropati

Extremt sällsynt hos barn, metabolisk neuropati uppträder främst vid ärftliga sjukdomar och mitokondriella sjukdomar. Metabola neuropati yttrar sig som stickningar, domningar och svår skytte nervsmärta som vanligtvis värre på natten. Mödrar till barn med denna sjukdom rapporterar ofta symtom liknande restless leg syndrome i sina barn. Metabola neuropati kan orsaka skador på både stora och små nervtrådarna. Hjärt-engagemang kan leda till plötslig död.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Spädbarn och refluxsjukdom

Relaterade artiklar


 • C-sektionen sårinfektioner
 • ta hand om dina öron
 • är det svårt att bli gravid efter att p-piller?
 • hormonella bröstsmärta
 • hur man utarbetar efter äggledarna återföring
 • livmodercancer symtom
 • förebyggande av utvecklingsstörning
 • svartmögel symtom
 • Efexor som behandling för klimakteriet
 • normal puls vid 13 års ålder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com