barn ryggsmärta

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-10-22
Barn kan uppleva ryggsmärtor på ungefär samma sätt som vuxna. Skillnaden är dock att det är vanligare att barn med en ryggvärk att ha en allvarlig bakomliggande sjukdom. Det är nästan alltid fallet med ett barn under 4 år om hennes smärta uppstår i samband med gångsvårigheter, feber eller viktminskning, smärta i ben, svaghet eller domningar, urinblåsa eller tarm, eller smärta som håller henne vaken på nätterna.

Medical History

Din barnläkare eller vårdgivare kommer att behöva veta allt om barnets hälsa, inklusive information om alla medicinska tillstånd och sjukdomar, tidigare olyckor, i släkten sjukdom, platsen för den smärta och den tidpunkt då den först dök. Han kommer att be om värk rör sig genom benen, åtföljs av svaghet, stickningar och domningar, och om den inträffar på natten. Han kommer också vill bestämma några svårigheter med tarmrörelser eller urinering och om rörelsen gör smärtan värre eller bättre.

fysisk undersökning

Läkaren kommer att undersöka barnets skelett, muskler och nerver. På ryggraden, kommer hon leta efter missbildningar, rörlighet och anpassningen, känsla varje kota. Hon kommer att testa ben och rygg att bestämma funktionen, tryck och omfattningen av den relevanta musklerna. Barnet kommer att uppmanas att gå så att läkaren kan se på hans gång. Han kommer också att uppmanas att röra tårna och förlänga och böja i olika riktningar. Med barnet liggande på rygg, kommer läkaren att höja benen för att testa nerverna i ryggen. Hon kommer också att undersöka muskelömhet, spasmer, reflexer, rörlighet och koordination.

Tester

Läkaren kan använda bilder och andra tester för att bedöma orsaken till ryggsmärta, inklusive röntgen av bäckenet och ryggraden. En datortomografi visar en tredimensionell bild så att läkaren kan avgöra om det finns några ben skador. Ben skannar upptäcka sprickor, infektioner och tumörer. En MRT kommer att ge läkaren en klar bild av ryggmärgen, diskar, nervrötterna och mjuka vävnader. Han kan även schemalägga ett blodprov för att kontrollera röda och vita blodkroppar.

muskelsträckning

De flesta barn med ont i ryggen har någon form av muskuloskeletala påfrestningar. Tillståndet går oftast genom en behandling av motion, vila och antiinflammatoriska läkemedel. Det finns fler allvarliga sjukdomar, men även rundad rygg, eller Scheuermanns kyfos, vilket orsakar smärta i mitten av ryggen, eller bröstkorgens ryggrad. Kotor är inklämd, vilket resulterar i en krökt eller rundad rygg. Smärtan kan förvärras under sport eller annan aktivitet. Pojkar är mer mottagliga för Scheuermanns kyfos än flickor och oftast utveckla den mellan 14 och 17 år. Behandlingen brukar inte kräva kirurgi, och läkaren kan ordinera ett stödbandage att plana ut kurvan, kastar en serie eller övningar för att stärka ryggen.

Andra skador

En stressfraktur eller Spondylolysis, kan också orsaka ryggsmärta hos barn, som oftast flickor. Brottet kan utveckla när man spelar sporter som fotboll eller gymnastik eller under tillväxt sprutar. Smärtan är oftast milda och kan röra på benen och skinkorna. Det förvärrar vid fysisk aktivitet och känner sig bättre med vila. Barnet kan ha en stelbent gång när man går. Beroende på svårighetsgraden, behandlingsalternativ omfatta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), vila, stärkande övningar för mag-och ryggmuskulatur, hängslen eller kirurgi.

Ibland kan Spondylolysis orsaka halkade kotor. På basen av ryggraden, flyttar en ryggkota framåt på nästa ryggkota. Benet kan minska ryggmärgskanalen och trycker mot nerver. Behandlingen innehåller en begränsning av fysisk aktivitet, övervakning och kirurgi.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur man gör gråbo bärga

Relaterade artiklar


 • nästorrhet hos barn
 • skabb hos spädbarn
 • svår prostatacancer symtom
 • diet för utvidgade prostates
 • muskel struktur av halsen
 • hur man kan stoppa jäst infektioner naturligt
 • Hur identifiera huvudlöss
 • historia acetylsalicylsyra
 • alkohol effekter på ämnesomsättningen
 • hem rättsmedel för snabb viktminskning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com