sätt att öka det goda kolesterolet

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-05-30
HDL-kolesterol har blivit känd som "goda" kolesterolet på grund av dess förmåga att transportera det ohälsosamma LDL-kolesterol från blodkärlen och tillbaka till levern. Öka nivåerna av HDL-kolesterol i ett blodomlopp har också visat sig vara ett bra sätt att minska risken för en hjärtattack. Det finns några val av livsstil att man kan göra för att öka det goda kolesterolet och skörda dessa hälsoeffekter

Diet

Läs den näringsmässiga etiketter på maten i affären innan du köper den. Undvik mat med mättade fetter och fokusera på dem som har låg fetthalt eller har omättade fetter, liksom de med höga halter av enkla kolhydrater (oftast socker). Börja laga mat med olivolja eller rapsolja i stället för en vegetabilisk olja och lägga fiber till din kost. Äta kallt vatten fiskarter som lax kommer att öka din HDL grund av omega-3 fettsyror som de innehåller. Dessa fettsyror har visat sig vara till hjälp för att få bra kolesterolvärden högre.

Motion och viktminskning

Genom att ha fyra till fem gånger i veckan för 20 till 30 minuter, kan du sparka även starta produktionen av HDL i din kropp. Kamma övningen med rätt val av mat också vanligen leder till viktminskning. Hälsosam viktminskning är nästan alltid kopplade till en ökning av det goda kolesterolet. Ett sätt att avgöra en hälsosam vikt för dig själv är att räkna ut vad vikt skulle ge dig ett BMI (body mass index) på 25 eller mindre. I avsnittet Resurs ger ett BMI kalkylator.

Avsluta ohälsosamma vanor

De flesta vet att rökning är skadligt för en persons hälsa på många sätt. Lägg till i listan över orsakerna till att sluta röka. De som slutat har visat en ökning i deras HDL nivåer. Att hålla alkoholkonsumtionen till en måttlig mängd är också viktigt. Vissa studier har visat att mycket måttlig alkoholkonsumtion kan höja HDL nivåerna, men nästan alla är överens om att hög alkoholkonsumtion är mycket ohälsosamma.

Previous:nothing Next:hur lång tid efter utsättning av p-piller kan du bli gravid?

Relaterade artiklar


 • hur man använder ett graviditetstest
 • Hur vet man att ringa doktorn under graviditeten
 • för tidig förlossning behandling
 • hur man gör det mesta av ett medicinskt utnämning
 • hur man handskas med en dålig prognos vid graviditet
 • hur man reser med flyg under graviditeten
 • hur man sitta med god hållning
 • lungutveckling för tidigt födda barn
 • hur man ska behandla smärta runda ligament under graviditeten
 • sätt att öka det goda kolesterolet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com