stegen i Krebs cykel

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-06-09
i Krebs-cykeln, uppkallad efter sin upptäckare Hans Kreb, sker inom kroppens celler. Det är den andra etappen av glukos oxidation i kroppen. Det följer glykolysen och kommer före den sista etappen av överföring av energi till en elektron transportkedjan och oxidativ fosforylering. Den Krebs Cycle, som förekommer i det mitokondriella matris i cellen, underblåses främst av pyrodruvsyra, produkten av gylcolysis. Det är också drivs av fettsyror. Glykolysen producerar två pyrodruvsyra molekyler, så Krebs Cycle måste göras två gånger för varje glukosmolekyl.

Övergångsfas

Innan Krebs Cycle, även känd som citronsyracykeln eller citronsyrecykeln börjar, finns en övergångsfas som omvandlar pyrodruvsyra till acetyl coenzym A (acetyl CoA). Detta är en process i tre steg. För det första är ett kol bort från pyrodruvsyra och frigörs som koldioxid gas, som så småningom utvisas via lungorna. Efter dekarboxylering sker oxidation av borttagande av väteatomer, som NAD + kommer att plocka upp. Slutligen kombinerar de resulterande ättiksyra med coenzym A att producera acetyl CoA.

Start av Cycle

Efter övergångsfasen resulterar i produktion av acetyl CoA, går acetyl CoA i Krebs-cykeln helt brytas ned. Den Krebs Cycle är en åtta-stegs process. Som steg framsteg, är det citronsyra atomerna arrangeras om, producera olika mellanliggande molekyler. De flesta av dessa är keto syror.

steg 1-4

I det första steget, coenzym A överför två kol Acetylgruppen till oxalacetat, en fyra-kol förening. Detta utgör sex kol molekyl citrat. I steg två, arrangerar om citrat att bilda sex-kol isocitrat. Sedan är det isocitrat oxideras och en koldioxid molekyl tas bort. Resultatet är en fem-kol molekyl alfa-ketoglutarat och en minskning av NAD + till NADH och H +. I det fjärde steget, alfa-ketoglutarat oxideras, koldioxid igen bort och koenzym A skall läggas. Detta utgör de fyra koldioxidutsläpp förening succinyl-CoA. Liksom tidigare steg, är under oxidering, NAD + reduceras till NADH och H +.

Steg 5-8

I steg fem, coenzym A tas bort från succinyl-CoA, vilket leder till produktion av succinat. Då är succinat oxideras till form fumarat. I steg sju, är vatten läggs till fumarat, vilket resulterar i malat. Slutligen är malat oxideras, vilket resulterar i oxalacetat. Under denna sista oxidation, + NAD reduceras till NADH och H +. För varje Krebs Cycle är två molekyler koldioxid bildas och oxalacetat regenereras. Denna process möjliggör för nästa steg av glukos oxidation.

Previous:nothing Next:Hur kan jag få min läkare att ge mig smärta medicin?

Relaterade artiklar


 • hur har ett test allergi scratch
 • risker för bärbara datorer
 • hur man gör det mesta av ett medicinskt utnämning
 • hur man förbereder för en allergi scratch test
 • hur man sitta med god hållning
 • hur man täcker en graviditet med sjukförsäkring
 • hur ska 40 som mig
 • hur du ställer in Childs överliggande i bilen
 • hur man kan bli av diarré hos barn med hjälp av brat kost
 • hur man överlever den tredje trimestern av graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com