Varför ändra hårfärg hos barn?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-07-23
Eftersom barn växer och utvecklas, sitt utseende hela tiden förändras. Ansikten blir smalare, har blivit mer definierade, organ fylla ut och bli längre. Dessa förändringar förväntas. Men ibland kan ett barns hårfärg genomgå en häpnadsväckande förvandling. Även om det är ganska vanligt att hår att mörkna med tiden, kanske svart hår bli blond och brunt hår kan bli röd. Vanligtvis en förändring i hårfärg har en naturlig orsak, men ibland visar en mer allvarlig fråga

Gener

I likhet med andra fysiska egenskaper, är hårfärg bestäms av gener från båda föräldrarna. Till skillnad från andra gener (med undantag för sådana som påverkar ögonfärgen, som fungerar på samma sätt), gener som styr hårfärg kan ignoreras eller avstängd. En ignoreras eller avstängd genen för blont hår kommer att leda till brun eller svart hår. Omvänt kan mörkhåriga föräldrar bli överraskad av blonda barn. Bortsett från dessa ytterligheter, är det också möjligt för hårfärg gener ska slås på i varierande grad, som en dimmer på en glödlampa. Forskarna vet inte varför hårfärg gener ibland är nedtonade eller ignoreras. De vet att ett slags protein som kallas en transkriptionsfaktor slås gener på eller av. Så småningom generna slås på helt, och det sanna hårfärg uppenbaras (se referens 1).

Darkening Hair

Mörkare hår är ett resultat av högre nivåer av melanin, ett mörkt brunt pigment som finns i hud, ögon och hår. Eftersom barn har mindre melanin än vuxna, de är mer benägna att ha ljusare hår. Som de mognar, dessa nivåer öka och hår mörkare (Referens 2). Ökad hormonnivåer kan också göra att håret blir mörkare under puberteten (referens 3).

Förtid Gray

Hår blir grått från en minskad produktion av melanin. Barn så unga som 8 år gammal kan börja bli grått på grund av en tidig debut av denna minskning (se Resurser). Kan dock grått hår orsakas av en brist på vitamin B12. Det kan också indikera sjukdom, såsom anemi, sköldkörtelrubbningar eller osteoporos. Av denna anledning bör tidigt grånande hår alltid undersökas av en läkare (Medel).

Överväganden

systemiska sjukdomar, som hiv, kan ibland ändra hårfärg (se Resurser), och så kan undernäring (se Resurser ).

Varning

Hår som blir ljusare i delar av den totala längden kan tyda intag av tallium eller bor salt. Båda ämnena är giftiga (Resource 8 i Ytterligare resurser). Tallium är ett mineral som finns i jord och ibland mat (Resource 9, Ytterligare resurser). Boron salt används att bevara virke (Resource tio, Ytterligare resurser). Detta symptom är ett tecken på mindre exponering för dessa ämnen. Högre exponering kan vara livshotande (Resource 8, Ytterligare resurser).

Ytterligare resurser

7. healthline: http://www. healthline. com/adamcontent/kwashiorkor

8. keratin (re: kemikalier /gifter): http://www. keratin. com/as/as006. shtml

9. Tallium: http://www. atsdr. cdc. gov/tfacts54. html

10. Bor salt: http://docs. google. com/gview?a=v q=cache:ZSyTT9bGH3EJ:www. constructionresources. com/products/pdfs/technical/Holzweg/H20. pdf+boron+salts hl=en ; gl=oss

Previous:nothing Next:näring tips för barn

Relaterade artiklar


 • arbetsterapi aktiviteter för barn
 • vård i slutet av prematura barn
 • naturliga sätt att upplösa njursten
 • hur man handskas med en förfallen graviditet
 • hur man kan bli av blåmärken nu
 • beredning av tiazol
 • hur lätt graviditetsillamående
 • hur man kan se barnen får FDA rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin
 • hälsporre smärtlindring
 • Hur kan jag få min läkare att ge mig smärta medicin?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com