Vilka är de behandlingsmetoder för en brusten skiva?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-08-15
I mellan kotorna som utgör ryggraden är geléliknande skivor som ger stötdämpning. När en av dessa skivor herniates eller "glider", det kallas ett diskbråck eller spruckit skiva. Med en sprucken skiva kan orsaka smärta, domningar, stickningar, muskelspasmer och svaghet. Dessa symtom orsakas av spruckna skivan, sätta press på omgivande nerver. Behandling för en sprucken skiva beror på svårighetsgraden av symtomen. Möjliga behandlingar ingår vila, sjukgymnastik, is, medicinering, injektioner, och kirurgi.

Du behöver:
förklaring Sida
. Vehicle Identification Numbers.
Lienholder Dokument, om tillämpligt.

Vila

Den första raden i behandling för ett diskbråck är vila. All verksamhet som förvärrar eller förvärras symtomen bör undvikas. Ofta är vila allt som behövs för att lösa obehag. Cirka 90 procent av diskbråck lösa på egen hand inom sex månader.

Ice and Heat

Is och värme kan vara till hjälp vid behandling av smärta och muskelspänningar. Värme måste användas med försiktighet för ryggvärk, eftersom det kan förvärra vissa problem. Därför komprimerar använda kallt i motsats till värmedynor, om inte din läkare säger något annat.

Medicinering

Det finns många typer av läkemedel som används för att behandla smärta och inflammation från en brusten skiva. Den första gruppen av läkemedel är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Dessa läkemedel används för att minska inflammation och tryck. Exempel ibuprofen, naproxen natrium, Celebra och Voltaren.

Din läkare kan också använda steroider för att lindra inflammation och trycket från din spruckna skivan. Genom att minska inflammationen och tryck, dessa läkemedel lindra också smärta. Steroider är oftast tas oralt, men de kan administreras via epidural. Under en epidural, injicerar en läkare steroider direkt in i utrymmet runt ryggmärgen.

Medan steroider och NSAID oftast används för att behandla smärta i samband med en brusten skiva är det också vanligt att läkare att förskriva muskel relaxers och narkotiska smärtstillande. Dessa läkemedel används för akut och svår smärta. Narkotiska smärtstillande och relaxers muskel ska användas med försiktighet på grund av risken för beroende.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik är vanligen föreskrivs för behandling av en brusten skiva. Den fokuserar på att förbättra styrka och koordination. Denna typ av behandling kan tillåta dig att återgå till din normala, dagliga aktiviteter.

Kirurgi

För smärtsam spruckna skivor som inte lindras genom andra åtgärder, kan operation det enda alternativet. Den typ av operation beror på dina speciella förutsättningar. Det finns flera typer av kirurgi inklusive öppna discectomy, microdiscectomy, perkutan discectomy och laser discectomy. Alla dessa operationer använder olika tekniker för att ta bort spruckna skivan. Omkring 85 och 90 procent av patienterna hitta fullständig lättnad efter operationen.

Previous:nothing Next:behandlingar mot externa hemroids

Relaterade artiklar


 • hur lång tid efter utsättning av p-piller kan du bli gravid?
 • diet för att sänka kolesterol i barnen
 • hur man hanterar sängliggande under graviditeten
 • Hur sova med en nackkrage på
 • skälen till foten smärta
 • orsak för ett upprepat cellprov
 • om ringar under ögonen i spädbarn
 • äldre vårdplanering
 • hur man somna om du har problem
 • arbetsterapi aktiviteter för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com