Vad är naturliga källor av statiner?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-09-04
Trots att det finns en rad näringstillskott som används som alternativ eller komplement till traditionell läkemedel för behandling att sänka kolesterolhalten i blodet finns det bara ett naturligt förekommande: statin. Statiner är läkemedel som. genom sitt agerande i kroppen. Orsakar en minskning av LDL-kolesterol (det onda kolesterolet) samt öka HDL-kolesterol (det goda kolesterolet)

Du behöver:
badkar
. En miniräknare.
En linjal eller måttband som mäter i centimeter.
.
Ett fett penna.
 Om du inte kan hitta en, en torr radera markör kan fungera.
.

Bakgrund

Det var från en upptäckt under kombinerad forskningsinsatser som gjorts av amerikanska och japanska forskare att de första anti-kolesterol läkemedel, lovastatin, skapades. En svamp (jäst) som växer på ris skapar en naturlig kemikalie som minskar kolesterolnivåerna

Andra Tillägg:. Linfrö

Det finns andra näringstillskott som är tänkt att antingen bidra till att minska LDL-kolesterolnivåerna eller stöd på höjning av HDL kolesterolnivåer. Dessa tillägg har ännu inte forskningsgrundade på ett sätt att bevisa dessa åtgärder kan hänföras till kosttillskott. En av dessa icke-statin kosttillskott är linfrö och dess olja. Både linfrö och linfröolja har använts vid behandling av högt kolesterol. Linfrö och dess olja är källor för växtbaserade omega 3-fettsyror som alfa-linolensyra (ALA). Det är effekten av ALA som tillskrivs inte bara att sänka kolesterolnivåerna i vissa studier, men också triglyceridnivåer och blodtryck. Vetenskapliga studier för att bevisa denna förmån har haft blandade resultat, enligt den nationella center för komplementär och alternativ medicin (NCCAM)

Andra Tillägg:. Vitlök

Vitlök är en annan av kost /näringstillskott som kolesterolsänkande egenskaper har tillskrivits. Även om studier har genomförts för att bestämma den medicinska nyttan av vitlök, det finns inga tillförlitliga mänskliga vetenskapliga studier om vitlök hittills. Vitlök har använts för att sänka högt kolesterol och triglycerider. Medan NCCAM rapporterar att det finns vissa bevis som pekar på en liten minskning i kolesterol nivåer med vitlök, finansierade NCCAM en undersökning som producerade ingen effekt av vitlök på kolesterolnivåerna

Andra Tillägg:. Soy

Soja har haft mer studie i behandling av förhöjt kolesterol än antingen linfröolja eller vitlök, har fått tillstånd av FDA att hävda vissa sojaprodukter som hjärtvänlig. Kriterier för sådan sojaprodukter är att produkterna innehåller 6,25 gram eller mer av sojaprotein, har mindre än 3 gram totalt fett, färre än 1 gram mättat fett och inte mer än 20 milligram kolesterol. Soja har använts vid behandling av högt kolesterol. NCCAM rapporterar att det finns bevis som tyder på dagligt intag av sojaprotein kan något lägre LDL-kolesterolnivåerna. Studieresultat måste analyseras för att avgöra om fördelarna med soja är förutom en hälsosam kost, eller om soja produkter har använts som ett alternativ till andra produkter, exempelvis soja mjölk i stället för mejerimjölk.

Expert Insight

Red Jäst Rice är en stapelvara i många asiatiska kost. I USA är röd jäst ris tillgänglig som en kost /näringstillskott. Den nationella center för komplementär och alternativ medicin citerar en dubbelblind studie som gjorts av University of Pennsylvania och Thomas Jefferson University om effekterna av röd jäst ris på både sänka kolesterolnivåerna och undvika statin-associerad myalgi (SAM) som upplevs av vissa människor som tar statiner mediciner. Resultaten av denna studie av 62 personer under en period av 24 veckor visade att röd jäst ris betydande grad minska LDL-kolesterolnivåerna utan att öka myalgi. Dessutom hade den röda jäst ris producerar inte förhöjda leverenzymer i studien deltagarna som föreskrivs statiner ibland gör. Ytterligare undersökningar måste göras för att avgöra om dessa resultat upprepas (vetenskaplig metod), men data från denna studie tyder på att dessa människor med höga kolesterolvärden som inte tål statiner föreskrivna kan ha nytta av behandling med röd jäst ris.

Fler Expert Insight

Läkare Maia Carter och James H. O'Keefe skrivit en artikel för Mayo Clinic "Proceedings" tidskrift om lämpligheten av röd jäst ris som alternativ till statiner läkemedel för behandling av högt kolesterol. De läkare pekar på upprepade vetenskapliga bevis för att statiner minskar risken för "hjärtinfarkt, kardiovaskulär död, stroke och behov av hjärt revaskularisering [koronar bypass]" (Carter och O'Keefe). Det finns ingen sådan mängd bevis för röd jäst ris. Poäng är också att statiner är mer ekonomiska än röda kosttillskott jäst ris (med $ 4 recept finns i stort droghandel) samt att även om FDA mandat renhet och säkerhet receptbelagda läkemedel, finns det ingen sådan övervakare för kosttillskott. Ändå erkänner Mayo Clinic som röd jäst har visat i kliniska prövningar och djurstudier att sänka de totala kolesterolnivåer, LDL kolesterol och triglycerider.

Previous:nothing Next:progesteron-nivåer hos män

Relaterade artiklar


 • medicin mot depression under graviditeten
 • hur man sitta med god hållning
 • vad gör kalcium förkalkningar i ditt bröst menar?
 • Vilka är efter effekterna av rökning?
 • behandlingar mot externa hemroids
 • hur man reser med flyg under graviditeten
 • vad yoga behandlingar hjälper kvinnor i övergångsåldern?
 • de bästa sätten att lugna ont i halsen
 • tips för att bli gravid med hjälp av hem artificiell insemination
 • hur man handskas med en dålig prognos vid graviditet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com