hysterosalpingogram förfaranden

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-09-12
En hysterosalpingogram är ett test som utförs ofta på kvinnor som har svårt att bli gravid, som kontrollerar för blockeringar i äggledarna eller problem med livmoder. En hysterosalpingogram är i grunden en röntgen av äggledarna och livmodern, som görs synliga genom injektion av ett färgämne som injiceras via kateter i livmodern och rör

Du behöver:. .
Badkar
vatten.
något för att markera vattennivån med.
ett måttband.
några grundläggande matematik skicklighet.

Syfte

Möjligt infertilitet på grund av problem med livmodern eller äggledarna är den allmänna orsaken till att en hysterosalpingogram utförs. Mer specifikt kan testet avslöja sådana problem som missbildning i livmodern, ocklusion av äggledarna, och Asherman syndrom, ett tillstånd där fram-och baksida väggarna i livmodern fastnar ihop (oftast till följd av sammanväxningar eller ärrbildning) . Ibland färgämne som används i testet faktiskt kommer att klara stopp i rören och lösa problemet är det faktiskt försöker att upptäcka, vilket är anledningen påståenden har gjorts när det gäller ökningen av graviditeten priser i cykler när hysterosalpingograms har gjorts.

Försiktighetsåtgärder

Sedan radioopaka färgämne som används i testet innehåller jod, patienter som överväger att ha en hysterosalpingogram bör tala om för sin läkare om de har några allergier mot jod eller andra läkemedel eller ämnen. Patienterna bör även informera sina läkare om de har astma, om de tar något blodförtunnande läkemedel (t. ex. acetylsalicylsyra), och om de har en historia av njurproblem eller har diabetes. För att vara säker, bör patienten också informera sina läkare om alla andra medicinska åkommor eller hälsoproblem de för närvarande har eller har haft tidigare.

Timing

tidsfönster där ett hysterosalpingogram utförs är en viktig faktor för dess effektivitet. Det är bättre att ha provet gjort mellan tiden efter utgången av menstruation och ägglossning i nästa cykel. Det är viktigt att se till att patienten inte är gravid och kommer inte att ha en tidig graviditet exponeras för röntgenstrålar.

Procedure

En hysterosalpingogram utförs av en radiolog och ofta med hjälp av en gynekolog. Patienten kan ges ett milt lugnande medel innan ingreppet och kommer att uppmanas att tömma blåsan henne i förväg. Hon kan även ges en laxerande för att hjälpa till att tömma innehållet i hennes tjocktarm att ge en fri sikt för X-ray.

Patienten ligger på ett bord med fötterna placerade i stigbyglarna och X- ray maskinen placerad ovanför tabellen. Röntgenläkaren infogar en kateter in i slidan och livmoderhalsen och färgen sprutas genom katetern. Overflow spill är typiskt i bukhålan i ena änden och vid injektionsstället punkt på andra, varför det rekommenderas att patienter har något i handen som för att torka av färg, som ofta kommer att köra ner en patients ben. Röntgenläkaren kommer att övervaka den resande färgen på bildskärmen av X-ray maskinen och bör kunna se några problem direkt.

Förfarandet inte är känd för att vara alltför smärtsamt, men det är i allmänhet jämfört med känsla som typisk mensvärk. Patienten kan uppleva vaginal blödning i upp till fyra dagar efter förfarande

Risker

Riskerna för en hysterosalpingogram inkluderar punktering i äggledarna eller livmodern. Bäckeninfektion, allergisk reaktion mot färgen, vävnadsskador till följd av strålning, endometrit och salpingit.

Previous:nothing Next:sova tips för seniorer

Relaterade artiklar


 • hur exakt var tidigt graviditetstester?
 • receptbelagda allergi mediciner jämförelse
 • naturliga botemedel för PMDD (premenstruell dysfori)
 • hur man kan förebygga RSV hos spädbarn
 • Vad är naturliga källor av statiner?
 • allergier mot förkylningar hos barn
 • hur man överlever den första trimestern av graviditeten
 • hur man kan bli av symptom halsbränna angina
 • riskerna av solarier & sola
 • orsakerna till plötslig bröst tillväxt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com