källor till kolesterol i kroppen

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-09-13
Kolesterol är en viktig kroppssubstans nödvändiga för liv i alla djur. Härstammar från kosten och kroppens egen syntes, tillåter kolesterol i kroppen att fungera korrekt. Ett överflöd av kolesterol är dock farlig och kan leda till hjärtsjukdomar

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en avgörande vaxartad fettliknande ämne som syntetiseras främst i den mänskliga levern och finns i olika typer av mat människor äter. Det är både mjukt och luktfritt och betraktas som en väsentlig fett, eller lipider, för cellulära struktur i den mänskliga kroppen. Medan kolesterolsyntesen övervakas av kroppen, kan intaget av kolesterol via kosten påverka negativt sin rätt nivå och makeup.

Funktion

Kolesterol spelar ett antal nödvändiga och avgörande roller i den mänskliga kroppen. Membranen i celler behöver kolesterol för att effektivt producera hormoner, vitamin D och gallsyror som bryter ner och hjälpa smälta fett. Dessutom är kolesterol ett obligatoriskt byggsten för att producera och upprätthålla cellväggar själva. Slutligen är det ett viktigt ämne för hjärna och nerver utveckling.

Typer

Kolesterol finns i olika instanser i hela kroppen. Det färdas genom blodet bifogas ett protein i en förening som kallas en lipo-protein. Dessa föreningar kallas antingen hög proteinhalt, låg proteinhalt eller mycket låg proteinhalt beroende på förhållandet av protein till fett. Low-density lipoprotein (eller LDL) kallas ofta för "onda" kolesterolet eftersom det leder till uppbyggnaden av plack i artärerna. Detta uppbyggd täpper till blodkärlen och ökar risken för hjärtsjukdomar. High-density lipoprotein (eller HDL) kallas "goda" kolesterolet eftersom det hjälper till att avlägsna LDL från blodet och förhindrar uppbyggnad av plack i artärerna. Mycket låg-density lipoprotein (eller VLDL) liknar LDL-kolesterol och innehåller en hög andel fett till protein.

Kostkällor

Den primära källorna till kolesterol är genom kroppsliga syntes och kost. Animaliska livsmedel som kött, ägg och mejeriprodukter innehåller kolesterol i varierande grad. Mat från växter som frukter och grönsaker inte innehåller kolesterol. Intaget av livsmedel med hög halt av mättat fett, gör att kroppen producerar mer kolesterol än vad som nödvändigtvis behövs. Detta intag av fett spelar en stor roll i nivån av kolesterol i blodet, mer än intaget av kolesterol i sig.

Kolesterolsyntesen

Förutom införandet av kolesterol i kroppen via födointaget, själva kroppen ansvarar för produktion kolesterol. Majoriteten av kolesterolsyntesen sker i levern, men det är också produceras av de celler som kantar tunntarmen. Ungefär 80 procent av de nödvändiga kolesterol produceras i levern, medan resterande 20 procent är samlat genom kosten. Produktionsnivå av kolesterol i levern påverkas starkt av intaget av kolesterol i kosten. Till exempel kommer levern producerar mindre kolesterol om kosten tenderar att vara mycket fett och kolesterol. Det motsatta inträffar om kosten är bristfällig i intaget av detta ämne.

Previous:nothing Next:tecken på infektioner i urinblåsan hos barn

Relaterade artiklar


 • allergier mot förkylningar hos barn
 • hur man gör mer tid för motion - för mammor
 • Graviditet & fosterutvecklingen
 • hur man gör det mesta av din läkare besök
 • vård av barn med svår hosta och feber
 • hur man bygger muskler med lätt träning
 • hur man gör en hinderbana för de små "ninja krigare"
 • hur man ska äta rätt för graviditet
 • hur ska 40 som mig
 • hur att linda en axel med ACE bandage
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com