Hur påverkar rökning dina blodkärl?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-10
Rökning har en negativ inverkan på många delar av kroppen. Det kan leda till hjärtsjukdomar, cancer, stroke, åderförkalkning och många andra sjukdomar. Medan vissa delar av kroppen påverkas först efter år av rökning, andra, som blodkärl, påverkas omedelbart

Hud

Rökning orsakar blodkärl i de yttre lagren av huden för smal, vilket innebär att huden inte får syre och näring från blodet som den behöver. Brist på syre och näringsämnen, speciellt vitamin A, gör din hud åldras snabbare. Det blir torrt och rynkor form.

Kärlsjukdomar

Rökning bara en cigarett minskar blodkärl och saktar cirkulationen i upp till 45 minuter. Förträngda blodkärl i fötterna är speciellt problematiska. När blodkärlen i fötter eller ben bli blockerade, utvecklar perifer kärlsjukdom och kallbrand kan ställa in syrebrist små blodkärlen kan få dem att bli inflammerad och artärer block. Resulterande infektion, vanligen kallbrand, kan tvinga amputationer.

Vision

blodkärlen i ögonen är särskilt känsliga och kan skadas av rök. De kan bli blodsprängda och kliande, och du kan till slut förlora en del eller hela din vision. Röka mer än 20 cigaretter om dagen fördubblar risken att utveckla makuladegeneration, en obotlig sjukdom som skadar ögonen och orsakar central synnedsättning.

Blood Flow

insidan av varje blodkärl är belagd med ett tunt lager av celler för att hålla blodet flyter smidigt. Kolmonoxid från rökskador dessa celler, och fett och plaque hålla sig till blodkärlens väggar. Då nikotin orsakar tillväxten av nya blodkärl inuti befintliga blodkärl som ger näring till fett och plack. Detta orsakar åderförkalkning och gör vener och artärer täppa och smala snabbare.

Heart

Fria radikaler i tobaksrök binda med kolesterol att skada blodkärl och hjärtmuskeln. Rökning orsakar blodkärl till hjärtat att klumpa och blir kladdiga. När blodproppar bildas och artärer smal, den del av hjärtat som får syre och näringsämnen från tilltäppta artärer kommer att dö. Rökning är en viktig orsak till hjärtsvikt, hjärtinfarkt, hjärtsjukdomar och stroke.

Previous:nothing Next:vad som finns i vaccinet skott?

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av symptom halsbränna angina
 • silverax faror
 • kan jag bli gravid på min tid?
 • Hur man sköter om tygpåsar livsmedelsbutiker
 • hur man ska behandla ömma bröst
 • naturliga botemedel mot skabb
 • tecken på infektioner i urinblåsan hos barn
 • hur man kan slå hudirritation
 • virus symtom hos barn
 • vision-att förbättra ögonövningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com