orsakerna till en kliande, fjällande hårbotten

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-02
En kliande hårbotten kan göra dig galen, och flingor som faller från din torrt hår och landa på dina kläder inte är mycket glädjande, heller, eftersom ingen vill ha sina axlar omfattas mjäll. Men inte alla villkor som orsakar din hårbotten att klia och fjälla är skapade lika. Läs vidare för att lära sig mer

Dermatit och eksem

seborroiskt eksem är ett tillstånd som drabbar områden rika på olja körtlar, inklusive din hårbotten, sidorna av näsan, ögonbryn, ljumskarna, bröstbenet, rygg av dina öron och dina armhålor, enligt Mayo Clinic (se Referenser). Det resulterar i flagnande gula eller vita fjäll och orsakar mjäll.
Seborroiskt eksem resulterar i torra, kliande och flagnande fläckar i hårbotten, enligt hår-n-hud-care. com (se referenser), och kan vara värre än vanlig mjäll eftersom körtlarna och huden blir inflammerad.

Psoriasis

Ytterligare en orsak till fjällning och klåda är psoriasis, som kan uppstå på din hårbotten, bålen, knän och armbågar. Denna störning skapar en ansamling av döda hudceller som bildar tjocka, silverglänsande fjäll.

Malassezia

De flesta av oss har malessezia, som är en jästsvamp-liknande svampar, i vår hårbotten och är inte besvärade av det. Men det kan bli problematiskt och börja mata på oljor som utsöndras av våra hårsäckar. När detta inträffar mer hudceller växa och hårbotten hud kan bli irriterad. När ytterligare hudceller dör faller de av och klunga tillsammans med oljan från hårbotten och hår. Resultatet är vita flingor som är synliga i håret och på kläderna.
Ingen vet säkert varför vissa människor har problem med malessezia, men man tror att de producerar för mycket hårbotten olja, som kan inträffa om du lider av Parkinsons sjukdom, neurologiska sjukdomar, ett försvagat immunsystem, hormonella förändringar eller stress. Självklart, om du inte är schamponering tillräckligt ofta, kommer detta göra håret fett.

Mjäll

De flesta av oss har upplevt mjäll på ett eller annat tillfälle, men för vissa är det ett kroniskt tillstånd som de verkar inte kunna bli av. Mjäll beror Pityrosporum ovale, en svamp som lever i hårbotten och livnär sig på de naturliga oljor som utsöndras från körtlar. Enligt hår-n-hud-care. com kan mjäll orsakas av att äta för mycket söt, smakrik och salt mat och genom att konsumera för mycket alkohol. Det kan också vara ett ärftlig. Oavsett, är det bäst att använda hårvårdsprodukter som är speciellt inriktad mot att bekämpa mjäll.

Överväganden

På vintern, ditt hår och hårbotten blir torrare, så kom ihåg att villkoret dem efter tvätt. Dessutom gör varmvatten hårbotten torktumlare, överväga det med måttligt varmt vatten när du tvättar håret.

Diet, kan män

Mjäll utveckla även om din kost är bristfällig och saknar B-vitaminer och zink. Dessutom, män tenderar att vara mer benägna att mjäll än kvinnor, vilket kan bero på den större oljeproducerande körtlar som män har i sin hårbotten.

Previous:nothing Next:nyfött barn förkylningssymtom

Relaterade artiklar


 • faktorer som påverkar graviditetstester
 • sätt att öka det goda kolesterolet
 • magsmärtor hos barn
 • graviditet övningar för normal förlossning
 • progesteron-nivåer hos män
 • ska man ge ett barn vitaminer med fluor?
 • göra kakaosmör och vitamin B förhindra bristningar?
 • hur du ställer in Childs överliggande i bilen
 • graviditet trimestern guide
 • livsmedel för att säkerställa viktuppgång
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com