historien om kontaktlinser för engångsbruk

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-11-22
Enligt Johnson Johnson Vision Care, omkring 34 miljoner amerikaner använder linser för att förbättra sin vision. Kontaktlinser har kommit långt sedan de först utvecklades för praktiskt bruk i slutet av 1880-talet

The Beginning

Även idén om att skapa en implanterbar objektivet kan användas för att öka syn hade tänkt på och skrivit om Leonardo Da Vinci och Rene Descartes så länge sedan som i början av 1500-talet var en verklig lins inte skapat förrän i mitten av 1880-talet. År 1887 glasblåsare FA Mueller utvecklat en lins som skulle kunna införas på ett sjukt öga, hjälper till att skydda den. Denna lins kan endast användas under korta perioder på grund av sin tyngd på ögongloben. Nästa år AE Fick också utvecklat en version av kontaktlinser, som han skapade från glas. Fick sägs vara den person som myntade uttrycket "kontaktlinser. "

Nya Material

Linserna utvecklades i slutet av 1880-talet visade sig vara opraktiskt eftersom de inte kunde bäras under längre tid än en timme eller två. Glaslins var tunga och obekväma och glaset material hindrade syre från att komma in i ögat, som är skadligt för ögats hälsa. Forskarna arbetade för att upptäcka ett material som kunde användas för att skapa en lins som inte bara bättre syn, men kunde bäras under mycket längre tid. År 1938 en lins har utvecklats med en ny plast som kallas polymetylmetakrylat eller PMMA, som lades till i ytterkanten av linsen. Även om dessa linser var mer bärbar så långt som vikt och förmåga att stanna kvar, de var gjorda för att täcka hela ögat och därför inte lösa problemet med syre inte når ögat.

Ändringar Storlek

År 1947 Kevin Tuohy utvecklat en lins som liknar dagens "hårda" kontakter. Han producerade en plast lins som bara omfattade hornhinnan i ögat, i motsats till tidigare objektiv som täckte hela ögat. Även om detta justeringen linser lite mer bekväma och praktiska och de ändå inte låta syre till ögat. Under resten av 1940-talet och de flesta av 1950-talet utveckling och anpassning fortsatte att göras för att storleken och formen på linsen.

Slutlig anpassning

Slutligen på 1950-talet ett nytt material som började användas för att få kontakt linser. Detta nya material, hydroxyethylmethacrylate, är främst vatten och är unikt genom att det är svårt när det är torrt och mjukt när det är vått. Men när först skapade det fanns problem med dålig optisk kvalitet, deras förmåga att absorbera bakterier, och de var svåra att hantera på grund av deras höga andelen vatten. Det var inte förrän 1971 Bausch Lomb slutligen övervann dessa problem och deras mjuka linser godkändes av FDA.

Linser Idag

Linserna utvecklades på 1970-talet av Bausch Lomb är samma linser som finns idag. I slutet av 1978 glas genomsläppliga objektiv skapades, som gjordes för att vara extra andas och hälsosammare för ögonen. Övriga tillägg som har gjorts under senare tid hör förlängas eller konstant bära linser, färgade linser och bifokala linser.

Previous:nothing Next:Kegel övningar för äldre

Relaterade artiklar


 • vad som är bra för barns förstoppning?
 • magsmärtor hos barn
 • Lägga till extra fiber till dina måltider
 • biverkningar av nikotin sugtabletter
 • Hur påverkar rökning dina blodkärl?
 • hur man kan bli av huvudlöss.
 • Förfarandet för en klinisk bröst
 • naturlig behandling av torrhosta
 • farorna med plastflaskor
 • Hur tröstar ditt nyfödda barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com