skälen för korta menstruationer

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-11-13
Från den första cykeln till den sista, många kvinnor känner sig som om deras menstruationscykeln är en börda. Den en gång per månad sätter sordin på deras humör, orsaker vätskeretention och kan göra deras liv eländigt. Medan de flesta kvinnor kan gå igenom livet aldrig har ett problem, kan en förkortad menstruationscykel vara värt att notera, speciellt när kvinnan i allmänhet har längre perioder

Tidsplan

Varje kvinna är unik i termer av hur lång menstruationscykeln är och hur länge de har sin period. För en majoritet av kvinnor, varar deras genomsnittliga tiden mellan fem och sju dagar. Normal cykler omfattas i allmänhet mellan 21 och 45 dagar, men det kan variera med vissa kvinnor beroende på deras livsstil och typer av mediciner tas. Kvinnor börjar i regel sin menstruationscykeln genom 15 års ålder och fortsätter tills de når klimakteriet. Det är inte ovanligt att tonåringar som är aktiva inom idrotten ha försenat börjar sin cykel.

Oro

För de flesta kvinnor, är ett kortare än genomsnittet menstruation ingen anledning till oro. Eftersom kvinnor ålder, cyklar reglera och dagarna av blödning kan förkorta. Det är inte ovanligt att kvinnor har perioder varar bara ett par dagar. Kvinnor som är oroade över minskningen av antalet dagar på sin menstruation bör rådgöra med sin läkare.

Orsaker

menstruationscykeln och tid ofta påverkas av omgivningen och livsstil hos kvinnan. Stress från arbetet eller relationer kan orsaka blödningar att bli mer allvarliga eller sluta tidigare än normalt. För vissa kvinnor, ökad motion kan leda till en kortare menstruationscykeln. En vanlig orsak kvinnans cykel kan förkorta är att andra kvinnor lever med henne. En studie, utförd 1971 av Martha McClintock vid University of Chicago, fastställt att kvinnor som lever tillsammans har ofta samma cykler eller mycket liknande. Det är vanligt bland college rumskompisar och även kvinnliga släktingar att vara på samma cykel. Detta har kommit att kallas "McClintock effekten. " Att flytta in i en ny situation kan också medföra att antalet dagar att minska. I allvarliga fall av anorexi och bulimi, får perioder helt upphöra eller bli mycket kort som kvinnan går ner i vikt.

hormonrubbningar

En av de vanligaste orsakerna till upphörande, andfåddhet eller en töjning i menstruationen hormonell obalans. Kvinnor med hormonell obalans kan kräva östrogen skott eller medicin för att få sin cykel tillbaka på rätt spår. Kvinnor som upplever ett tillstånd som kallas polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) får släppas ut på läkemedel såsom Glucophage att reglera sina perioder. Andra kvinnor kan förskrivas p-piller för att hjälpa till att reglera frekvensen och längden på deras menstruation.

varningar

För de flesta kvinnor, är en förkortad menstruation något som de åtnjuter i stället oroa sig för. Men för andra kan det vara ett tecken på något allvarligt. Förkortad menstruationscykel kan vara en orsak till oro om de fortsätter i flera månader. När det gäller reproduktiv hälsa, är det bästa råd en kvinna kan få från sin OB-GYN, som har verktyg till sitt förfogande för att diagnostisera och behandla allvarliga tillstånd. Det rekommenderas att alla kvinnor, speciellt de som är sexuellt aktiva, har en årlig cellprov för att allt fungerar korrekt och det finns inga tecken på infektion.

Previous:nothing Next:naturliga sätt att öka utbudet bröstmjölk

Relaterade artiklar


 • ringorm i små barn
 • fysiska utveckling för 4 & 5-åringar
 • hur man kan bli av diarré hos barn med hjälp av brat kost
 • blåsljud hos barn
 • hur man kan förebygga RSV hos spädbarn
 • symptom av multipel skleros hos barn
 • hur man kan vara den lyckligaste personen levande
 • löss behandling under graviditeten
 • fysiska utveckling för småbarnsfostran
 • depression fakta för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com