livmodern som ett preventivmedel

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-01-27
Livmodern är en anskaffa som förstör eller tar bort livmoderslemhinnan, vilket är slemhinnan i livmodern. Denna procedur kan utföras genom ett antal metoder, men resultatet av alla är att minska menstruation. Livmodern påverkar fertiliteten eftersom det gör livmodern en fientlig miljö för ett foster, men det bör inte användas som ett preventivmedel

Rutiner

livmodern görs vanligtvis med hjälp av en Resektoskop. En Resektoskop är en typ av hysteroskopet (ett litet teleskop som kan passa genom livmoderhalsen) med en liten tråd ögla på slutet. Denna slinga skickar en högfrekvent ström som kan skära och koagulera vävnad.

Livmodern kan också göras med en ny metod som kallas ballong ablation. Detta förfarande införs en ballong in i livmodern och den är fylld med hett vatten. Ballongen innehåller metall elektroder på utsidan och när den aktiveras den elektriska ström flyter, förstör livmoderslemhinnan vävnad.

Använd

livmodern används för att behandla riklig menstruation, vilket är alltför menstruationsblödningar. När livmoderslemhinnan foder förstörs, finns det ingenting för kroppen att eliminera varje månad. De flesta patienter ser en signifikant minskning av menstruationsblödningar med 50 procent upplever en avsaknad av blödning.

Trots menstruation minskas eller elimineras, innebär detta inte kroppen är helt ofruktbar. Endast patienter som är gjort med fertil bör överväga detta förfarande.

Risker

För några patienter har livmodern ett lönsamt alternativ till mer invasiva och riskfyllda förfaranden såsom en hysterektomi. Livmodern är ett öppenvården förfarandet och mest kvinnor tillbaka till sin normala nivå av verksamhet inom två dagar. Förfarandet kan orsaka vissa livmodern kramper och obehag samt illamående efter förfarandet, men dessa biverkningar kommer att lösa på en dag eller två.
Den största risken med livmodercancer ablation är uterin perforation, som är ett hål i livmoderväggen. Även sällsynta, är denna potentiellt farliga.

Långvarig

Eftersom livmodern förstör både den basala (underliggande) skikt och den funktionella lagret (det lager som är utgjuten under menstruation) av endometriet, det används som ett långtidsbehandling för överdriven menstruationsblödningar. Men under tiden, vissa patienter upplever en avkastning på deras menstruationsblödning, vilket tyder på antingen en ofullständig avlägsnande av vävnad eller en återväxt för livmodercancer vävnad.

Fertilitet

Det finns många faktorer som påverkar kvinnans fertilitet. Villkoret för sina ägg, strukturen i äggledarna, miljön i livmodern, och hennes hormonbalans är alla viktiga för att bli gravid och bära ett barn till sikt. Avbrott i någon av dessa kan orsaka infertilitet. Även livmodern förändrar miljön i livmodern, är tekniken rekommenderas ej för användning som ett preventivmedel. Chansen att ofullständig ablation och återväxt av vävnad gör det alltför osäker för att tillhandahålla effektiva preventivmedel.

Previous:nothing Next:FSH-nivåer hos kvinnor

Relaterade artiklar


 • Varför är njursten farliga för barn?
 • hur man avgör om du ska ta ett vaccin eller inte
 • tips på att få sova bekvämt när man är gravid
 • risker för 3d eller 4d ultraljud
 • Hur sluta röka och aldrig se tillbaka
 • hem rättsmedel för stift maskar
 • bäckenbotten efter förlossningen
 • symptom på en dålig svampinfektion
 • att kliva av i Storbritannien
 • hur man ska behandla endometrios genom att förstå definition, scener, symtom, orsaker och det är påverkar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com