vad är en ggtp blodprov?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-01-30
Om din läkare misstänker att du har en sjukdom i levern eller bukspottkörteln, kan han skicka dig till labbet för ett blodprov. Blod kommer att dras vid venen med hjälp av en nål med en bifogad, lufttät usla. Efter att blodet samlas in, kommer en tekniker bestämma dina värderingar blodkroppar och rapportera tillbaka till din läkare. Sjukdomar som är associerade med levern, bukspottkörteln eller gallgångarna ofta visar högre värden på GGTP på ditt blodprov pappersarbete. Beroende på din situation, kommer din läkare att skapa en medicinsk förvaltningsplan.

Du behöver:
tvättlapp
. Mild, noncomedogenic tvål.
Ren och torr handduk.
Ventilerande kläder.

Vad betyder GGTP står för?

GGTP är ett protein molekyl som produceras i gallgången. GGTP är en förkortning för gamma-Glutamyltranserase, vilket är en viktig komponent i transporten av aminosyror till väntande celler.

Ökade nivåer av GGTP i ett blodprov

Ökade nivåer av GGTP är ofta förknippade med systemisk lupus, hypertyreoidism och skrumplever. GGTP nivåer kan också vara förhöjda hos en patient som är smittad med körtelfeber eller cancer i bukspottkörteln.

Sänkta nivåer av GGTP i ett blodprov

Blood testresultat som visar minskade nivåer av GGTP kan signalera en brist. Dicken Weatherby är författare till boken "Blood Kemi och CBC analys" som innehåller detaljer resultaten av GGTP nivåer i slumpvis blodprov. Enligt Weatherby är en minskad GGTP värde indikerar malabsorption, njursvikt, proteinbrist och hypotyreos. Dessa resultat kan bekräftas av ett antal symtom som inkluderar cravings för choklad, muskelvärk, förstoppning och hjärtarytmi.

Gallstas

Gallstas ses ofta i sjukdomar som är förknippade med gallgångarna, levern och bukspottkörteln. Kolestas betecknas med en minskning eller fullständigt stopp av flödet av galla. Obstruktion uppstår vanligen mellan levern och början av tunntarmen (duodenum) och orsakar ett överflöd av avfall (bilirubin) i blodet. Patienter som har kolestas sjukdomen kan ha ökat GGTP nivåer uppåt tio gånger genomsnittet av patientens utan kolestas.

Fettlever

När fettsyror och triglycerider göra sig hemmastadda i levern i stora mängder tillståndet kallas kallad "leversteatos" eller fettlever. Villkoret kan hittas hos alkoholister och icke-alkoholister och förknippas ofta med graviditet, fetma När ett blodprov visar högre än normalt GGTP nivåer, kan det vara en tydlig indikation på att fettlever orsakats av alkoholmissbruk, enligt och metabolt syndrom.

Previous:nothing Next:Vilka är de behandlingar för trotsstörning sjukdom?

Relaterade artiklar


 • biverkningar av Varivax booster skott
 • hur man kan förebygga eller bota blöja och värmeutslag över natten
 • hur mycket kostar det att föda?
 • göra kakaosmör och vitamin B förhindra bristningar?
 • hur man får små barn att ta medicin
 • är graviditet betraktas som ett befintligt skick på nya försäkringar?
 • hur sluta dricka alkohol, utan AA
 • olivolja att bli av med huvudlöss
 • Förfarandet för en klinisk bröst
 • vattenavhärdarsystemet metoder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com