människohår vs djurhår

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-02-17
Håren på människor och djur har likheter, men de är olika så att kriminaltekniker kan skilja mellan dem. En uppenbar skillnad mellan djur och människa hår är längden på håret. Djurhår slutar växa när den når en viss längd. Det faller sedan ut och ersätts med ett nytt hår. Människohår växer naturligt mycket längre och måste skäras regelbundet för att upprätthålla en viss längd

Likheter

Alla däggdjur har hår, även om vi ofta kallar djurhår päls. Både människors och djurs hår är gjord av ett protein som heter keratin och ett pigment som kallas melanin som ger håret dess färg. Hår växer från en rot, och varje hårstrå har ett nagelband, medulla och cortex. Nagelbanden är det yttersta lagret av ett hårstrå. Detta lager är genomskinligt och innehåller små skalor. Cortex är den centrala delen av hårstrået och är där pigmentet som färgar håret hittas. Den innersta delen av håret är den förlängda märgen som består av celler som innehåller luft hål. Nagelband, cortex och medulla finns i både mänskliga och djurhår.

Cuticle Skalning

De vågar som utgör ett hår nagelband finns i olika mönster som klassificeras som koronalt ryggkotornas och platt. Koronala skalor är formade som kronor och är ordnade i en stack längs håret. Koronala skala mönster återfinns på håret nagelbanden av fladdermöss och vissa andra gnagare men är extremt ovanliga hos människa. Ryggkotornas skalor finns på hår av katter, sälar och mink men aldrig på människor. Dessa skalor är trekantiga och tenderar att lyfta bort från håret i spetsarna. Tillplattade skalorna är den typ som vanligtvis finns i människohår, även om detta mönster finns i ett djur. Som namnet antyder, tillplattad skalor är små, platta skalor som är placerade tätt mot varandra.

Materialfunktionalitet

Trots att människors och djurs hår består av samma tre delar, dessa delar är inte samma relativa storlek i alla arter. Eftersom det skall ge skydd mot kyla och regn, har hår på många djur en tjockare medulla än människohår. Den förlängda märgen i mänskligt hår är tunnare än de flesta djur och är kortare än 1 /3 av bredden av ett hårstrå. Den förlängda märgen i många djurhår är större än 1 /3 av håret bredd.

Pigmentation

Melanin är det pigment som ger håret dess färg. Hos människa färgning av ett hår är konsekvent från rot till topp. En enda delen av djurhår kan dock ändra färger flera gånger från rot till topp. Detta är ett fenomen som kallas banding. Melaninet i cortex på ett mänskligt hårstrå är vanligtvis av en jämn densitet, även om pigment kan bli lite tätare när den närmar sig nagelband, det yttersta lagret av hår. Melaninet i djurhår beter sig i motsatt sätt, växer tät som den närmar sig den förlängda märgen, den innersta delen av håret.

DNA

Varje del av vår kropp består av celler, och alla celler innehåller DNA. Även om det finns mönster att identifiera de DNA av olika djurarter, har varje individ en unik DNA-mönster. På grund av detta kan DNA i ett hår identifieras och jämföras med en känd prov. Det allmänna DNA-mönster kommer att berätta en rättsmedicinsk forskare vilka arter håret kom från, till exempel en hund, katt, mus eller människa. När det har fastställts vilken typ av djur håret kom från, de särskilda individuella hund, katt eller människa kan identifieras genom jämförelse med andra DNA i det enskilda.

Previous:nothing Next:alternativa behandlingar av polycystiskt ovariesyndrom

Relaterade artiklar


 • keratos hem åtgärda
 • biverkningar av nikotin sugtabletter
 • gratis huskurer för att behandla kokar
 • skyddsglasögon för barn som bär glasögon
 • råd om huvudlöss behandling
 • solskydd för barn
 • Varför är hår tillväxt annorlunda?
 • hur man köper inteckning poäng
 • kontaktlins tips
 • frågor att ställa din läkare innan graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com