mjuka kontakter vs hårda kontakter

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-02-11
Miljontals människor runt om i världen använder linser. Många aktiva människor tycker receptbelagda glasögon för att vara besvärliga under några dagliga verksamhet och se kontakter som en hjälpsam hand. Kontakter finns i flera former, så det är viktigt att hitta en rätt för dig

Historia

Leonardo da Vinci först föreställt sig Tanken med kontaktlinser i 1508. Trots insatser för att utveckla dem genom åren, var det inte förrän the1970s att forskare utvecklat kontakter som var bekvämt och prisvärt för de flesta. De vanligaste formerna som finns idag är stela gas permeabla linser (även känd som GP linser) och mjuka linser.

Hårda linser

var "Hard" kontaktlinser ursprungligen gjord av glas. Med tiden utvecklade forskarna nya plastlinser, som var mindre benägna att splittras. Den nya generationen av hårda linser gjordes från polymetylmetakrylat (PMMA), men detta material inte tillät luftpassage för ögat och var svår att bära. Den vanligaste hårda linser idag, stela gas permeabla linser, innehåller kisel, vilket gör dem mer flexibla och andas än den gamla PMMA linser.

mjuka linser

Soft-linser är de mest populära olika kontakter. De absorberar upp till 80 procent vatten och är därför mer bekvämt för många människor att bära. För många människor är den anpassningsperiod snabbare med mjuka linser än med hårda linser. Mjuka linser är också tillgängliga i olika ögon-färg-ändring versioner.

Att välja?

Båda typerna av linser har sina fördelar. Varje par hårda eller GP linser är skräddarsydd för den enskilde, baserat på den exakta formen på hornhinnan och ögats kurvatur, och ger korrigering skarpare syn än mjuka linser. På nedsidan, mest GP användare behöver bära sina linser dagligen för konsekvent komfort, och om de väljer att byta till glasögon för ett par dagar kommer det ta ett tag för ögonen att återanpassa sig till sina linser när de återupptar bär dem.

Soft kontakter anses lättare att anpassa sig till på grund av deras höga vattenhalt. Det är också lättare att växla mellan mjuka linser och glasögon recept. De flesta mjuka linser är engångsartiklar, vilket innebär att det är mindre underhåll-bara bära dem och slänga dem.

Både GP och mjuka linser finns för att korrigera astigmatism.

Vård-och förmaningar

Oavsett vilken typ av lins ögat-vårdgivare föreskriver, måste du ta flera steg för att ta för att optimera ditt öga hälsa, inklusive följande:

Använd god hygien när du lägger i dina linser. Tvätta händerna med tvål och torka dem med luddfri handduk före vidrör linserna.

Följ ditt öga läkares råd om objektiv-hygienprodukter. Det finns många på marknaden, och vissa kan även hjälpa till att mildra eventuella eye-allergiska symptom.

Om du har kontakt-lins obehag för mer än en dag, kontakta din ögon-och sjukvårdspersonal.

Previous:nothing Next:behandling med tillväxthormon i vuxen

Relaterade artiklar


 • hjälp med klimakteriet och värmevallningar
 • anti-aging diet
 • hur man vet att du har ägglossning så att du kan bli gravid
 • de bästa sätten att föreställa en flicka
 • hur man får passa efter förlossningen
 • hur man köper testning hem dna
 • Vilka är de behandlingar för trasten för spädbarn?
 • hur snabbt stoppa en blodig näsa under en atletisk händelse
 • hur man förbereder ditt hem för en pandemi
 • hem rättsmedel för vaginal klåda & Burn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com