schampo ingredienser som kan framkalla allergier

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-02-20
Vissa syntetiska ingredienser i schampon har testat att vara starkt allergiframkallande. De är dock fortfarande används och även märkt "säkra" av FDA (Food and Drug Administration) på grund av två skäl. Först om storleken av sådana kemikalier som används i schampo är oftast låga och bör därför ofarliga. För det andra ska vi skölja dessa produkter bort, så de kemikalier har normalt endast kortvarig kontakt med vår kropp. Ingen forskning har dock säkerställt att de kommer vara säkra för vår hälsa på lång sikt. Det finns redan så många giftiga kemikalier lurar runt oss i det dagliga livet, det skulle vara klokt att undvika kontakt med allergiframkallande ingredienser i våra egna hårvårdsprodukter. Följande är allergiframkallande kemikalier mestadels i schampo, vilka du bör undvika

Cocamide DEA, MEA eller MIPA

De här kemikalierna fungerar som tensider i schampo för att minska ytspänningen i vätskan. Eftersom de kommer från kokosnötter, folk ser dem ofta som ofarliga naturliga ingredienser. Men i själva verket kan de utlösa allergiska reaktioner i hud och lungor när de används i höga koncentrationer. Dessutom kan de leda till bildning av nitrosaminer, kemiska föreningar som kan orsaka cancer. Om du använder ett schampo som har cocamide DEA, MEA eller MIPA, se till att den innehåller även vitamin A och C, som kan tjäna som nitrosaminer blockerande medel.

Imidazolidinyl urea och Diazolidinyl urea

Dessa är vanligen används som konserveringsmedel i schampon. Om du är allergisk mot dem kan de orsaka utslag som kan vara ganska allvarliga. I vissa sällsynta fall kan de orsaka irritation i näsa, ögon och hals vid inandning.

Parabener

parabener är konserveringsmedel inklusive metyl-, propyl-, butyl-och parabener etanol. Även om de flesta schampon innehåller endast en liten mängd av dessa, kan de fortfarande vara starkt allergiframkallande till vissa personer och kan orsaka allergiska reaktioner som klåda och utslag. Dessutom har det visat sig att upprepad användning av parabener i låga koncentrationer kan leda till känslighet i huden område som har kontakt med dem.

Propylenglykol

Detta petroleumbaserade ämnen används ofta i schampo och balsam, eller ens några hårvårdsprodukter som påstår sig vara "naturligt". I schampo, det fungerar som ett fuktighetsbevarande medel eller fukt förskottsbetalning. För allergiska individer, kan den orsaka hudirritation och ibland en svår brännande känsla. Patienter med eksem bör undvika att använda hår och hud produkter som innehåller denna ingrediens, eftersom deras risk att få allergiska kontakteksem är större än normala människor.

Sodium Lauryl Sulfate

Den fungerar som tvättmedel och emulgeringsmedel i schampon. Liksom cocamide DEA, MEA och MIPA, kan den också leda till nitrosaminer bildas, som har kopplats till cancer. Detta syntetiska ingredienser har visat sig orsaka hudutslag, irritation och håravfall hos vissa individer.

Previous:nothing Next:premenopause behandlingar

Relaterade artiklar


 • hur man upp i vikt under graviditeten
 • hur man kan slå hudirritation
 • triglycerid metoder för minskad
 • Hur gammal måste man vara för att få preventivmedel?
 • hur man ska hjälpa barnen att hantera ett syskon som har cancer
 • hem botemedel för vårtor
 • laktosfria livsmedel för spädbarn
 • varför tappar folk sitt hår?
 • Kan man bli gravid efter förlossningen?
 • tecken på infektioner i urinblåsan hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com