embryo utvecklingsstadier

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-03-10
Fosterstadiet i utvecklingen under graviditeten är en av de viktigaste, som stora delar av kroppen håller på att bildas på kort tid. En kvinna måste vara särskilt försiktig under detta steg för att skydda hälsan hos hennes framtida barn. Innan han blev ett embryo, har sitt ursprung i framtiden fostret som ett ägg som blir befruktade vid ägglossningen och blir en boll av celler

Ägglossning

För kvinnor som har en 28-dagars varje månad, inträffar ägglossningen vanligtvis cirka mittpunkten, eller 14 dagar innan hennes nästa period. Varje kvinnas kropp är dock annorlunda, och tidpunkten för ägglossning kan variera också. Under ägglossning är ett ägg frigörs och transporteras genom äggledarna och väntar befruktning. Livmoderhalsen mjuknar och producerar mer slem, både gynnsamma förutsättningar för spermier överleva och göra resan till ägget. Om ägget inte blir befruktat under ägglossningen, det livmoderslemhinnan skjul och så småningom kastas genom menstruation.

Gödsling

Befruktning händer nu spermie möter ägg. I vissa fall är två ägg som frigörs, vilket resulterar i tvåäggstvillingar. Om ett ägg som släpps delas i två, enäggstvillingar form. Efter unionen i ägget och spermien, resor ägget genom äggledaren, på väg till livmodern, med hjälp av hairlike cilier. I detta skede är ägget nu en zygot. Den zygot tar ungefär tre till fem dagar att göra sin väg till livmodern, där den delar sig i celler som bildar till en boll, en så kallad blastocyst.

Blastocyst utveckling

Inom en vecka efter befruktning, implantation sker, vilket är när blastocysten fäster sig till livmodern. De viktigaste cell i blastocysten kommer att utgöra ett embryo, medan resten av blastocysten celler form i en moderkaka. Moderkakan spelar några viktiga roller. Första ger det näring och syre till fostret från modern, och bär avfall från fostret till modern. Dessutom skapar hormoner som stoppar en kvinnas månatliga cykler under hela graviditeten. Fostersäcken, och det är där ett framtida foster kommer att skyddas och flyta in, bildas av celler från moderkakan.

Embryots utveckling

blastocysten sedan utvecklas till ett embryo på ena sidan av livmodern. Ett embryo genomgår stor utveckling under de kommande sex veckorna. Organ form inom en vecka, som ett embryo utvecklas från en boll av celler till formen av en människa. Ryggmärgen och hjärnan utvecklas, följt av blodkärl och hjärtat. Hjärtat börjar även att pumpa vätska genom blodkärl. Dessa formationer kommer att ske inom 20 dagar från befruktningen. Om en kvinna vet att hon är gravid vid denna tid, då hon behöver vidta särskilda försiktighetsåtgärder för att skydda henne utveckla embryo, som orgel och annan utveckling missbildningar ske innan 10 veckor in i graviditeten, innan embryot övergångar till ett foster.

fostrets utveckling

En embryo utvecklas till ett foster under den 10: e graviditetsveckan, eller åtta veckor efter befruktningen. Under denna tid kommer en kvinna har sannolikt sin första ultraljud, där en tekniker kommer att kontrollera eventuella avvikelser som kan ha inträffat under embryostadiet.

Previous:nothing Next:användning av Estrace

Relaterade artiklar


 • terapi med magnetiska armband med koppar
 • Varför ändra hårfärg hos barn?
 • finasterid biverkningar för kvinnor
 • reumatoid artrit hos barn
 • hur man lever längre och bättre
 • roll telomeras
 • kommer salt bli av munsår?
 • hur många dagar finns det i en graviditet?
 • tips på att få sova bekvämt när man är gravid
 • utveckling i en baby
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com