vikten av en frisk lever

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-03-31
Levern är ett av de största organ i kroppen, andra endast på huden. Allt som kommer in i din kropp, oavsett om mat eller dryck, blir filtreras genom levern. Det filtrerar även ämnen som du kan ha andats in eller absorberas genom huden. Förutom att filtrera avfall och gifter, gör din lever mycket mer

Avgiftning

Ett vattenfilter uppgift är att ta bort orenheter så att endast ren vätska genom. På samma sätt, en frisk lever filter gifter från mat, vätska och luften du andas. Skadliga bakterier, alkohol och andra droger tas bort från blodet. Thinner och andra skadliga ångor också bearbetas av levern, men de kan orsaka leverskador -. Undvika fara genom att bära en ansiktsmask och ger gott om ventilation

Metabolism

Levern spelar en viktig roll i din kroppens ämnesomsättning. Det reglerar hur kroppen använder socker, proteiner, fett och kolesterol. Galla produceras i levern hjälpa till att bryta ner fettet som du äter. Omkring 85 till 90 procent av blodet som passerar genom mage och tarmar ger näring till levern.

Vitamin Lagring

Levern lagrar fettlösliga vitaminerna A, E och D samt järn och niacin. Det gör dessa vitaminer och mineraler tillgänglig för din kropp när den behöver dem. Däremot kan konsumera stora mängder skada levern.

Leverskada

fettlever, skrumplever och olika typer av hepatit kompromiss leverns funktioner. Om du får oförklarlig illamående eller kräkningar, eller tappa aptiten, kontakta din läkare. Andra symptom på leverskada inkluderar känslighet eller smärta i buken eller gulsot. Gulsot är gulfärgning av huden och ögonglober. Leverskada kan vändas om den diagnostiseras i tid. Drickande och drogmissbruk både kan orsaka skador på levern.

En frisk lever

Din livsstil spelar en stor roll i att hålla din lever friska. En hälsosam kost, dricka mycket vatten och få tillräckligt med D-vitamin genom sol eller kosttillskott är några steg du kan ta. När du arbetar med kemikalier, se till det finns gott om ventilation och röker inte. Alkohol påverkar levern, så om du väljer att dricka, dricka måttligt. Säker sex och aldrig dela nålar, så att du inte blir smittad med hepatit A, B eller C. Regelbunden motion och att få tillräckligt med vila är också viktiga faktorer för att bibehålla en frisk lever.

Previous:nothing Next:Hur du tar blodtrycket

Relaterade artiklar


 • källor till kolesterol i kroppen
 • manlig förbättring tips
 • kan kontaktlinser skada dina ögon?
 • hur sval när det är varmt ute
 • Vilka är biverkningarna av p-piller?
 • bronkopulmonell dysplasi symtom
 • hur man ska behandla bipolär sjukdom med zonterapi idag
 • graviditet mage övningar
 • kroniska kliande hårbotten
 • behandling för neonatal hyperbilirubinemi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com