Är det säkert att ha tänder extraheras under graviditeten?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-04
Det är oftast bäst att undvika större tandvård som att ha tänder extraheras när du är gravid, men det är inte alltid möjligt. Du och din tandläkare kan väga riskerna och fördelarna med förfarandet tillsammans. Valbara behandlingar bör skjutas upp tills efter förlossningen. Även möjligheterna till ett problem uppstår är låga, det är bättre att undvika onödiga risker. Glöm inte att berätta för din tandläkare att du är gravid, och akta ett kontor som inte ställa frågor och vidta försiktighetsåtgärder när du låter dem veta.

risker och fördelar

Om en tand behöver extraheras, det finns en god chans att du har en infektion, smärta, eller båda dessa saker. Gum infektioner kan leda till tidig förlossning och för tidig födsel. Muntlig bakterier från en infektion kan nå ett växande foster. Tandvärk är stressande, vilket är dåligt för fostret och mamman. Dessa saker kan göra det säkrare att gå vidare och har utvinning gjort istället för att vänta.

Tidsplan

Den andra trimestern är den säkraste tiden att få tandvård arbete. Ett foster är de mest sårbara under den första trimestern. Det är när stora organutveckling händer, så det finns större potential för skada som orsakats av läkemedel. Mot slutet av en graviditet, blir tidig förlossning ett bekymmer. Det är också svårare att ligga i en stol. Fråga din tandläkare om tanden behöver extraheras direkt, eller om det kan vänta tills du har kommit till andra trimestern eller har fött barn.

Mediciner

Det är bäst att bara använda lokalbedövningsmedel som lidokain och Novocaine medan gravid. Tandläkare ibland lägga adrenalin mot dessa läkemedel, vilket gör dem längre. Detta bör endast göras om det är nödvändigt, eftersom adrenalin kan något öka chanserna för mindre missbildningar. Undvik narkosmedel som inandas eller ges via en IV när så är möjligt. Om något antibiotikum förskrivs för en muntlig infektion är något slag utom tetracyklin anses vara säker. Du kan ta paracetamol före eller efter att ha tänder extraheras för smärta.

X-Rays

röntgen kan eller inte kan behöva vidtas innan du har tänder extraheras. Din tandläkare kontor ska göra dem bara om de skulle vara fördelaktigt för din behandling-inte som rutin. Även om det är bäst att undvika röntgenstrålar under graviditeten, är strålningen från en enda exponering mycket låg. Det bör inte skada ett foster. Du kommer att få en ledande förkläde att bära som täcker buken och bäckenet. Detta minimerar den mängd strålning som når din kropp.

Dispens

Innan du utför någon förfaranden får tandläkaren begära ett brev från den läkare som hantering din graviditet. Tandläkaren kommer att berätta exakt vilken information som skall inkluderas, t. ex. om du kan få bedövning administreras och röntgenbilder tas. Detta görs för att se till att du inte har en sjukdom som skulle sätta dig i en hög risk kategori. Du kan också uppmanas att skriva under ett kontrakt om att du inte kommer att hålla tandläkaren ansvarig om något oförutsett händer.

Previous:nothing Next:hur man ska gå till förmå labor

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av STREP hals
 • faktorer som påverkar graviditetstester
 • finasterid biverkningar för kvinnor
 • hur: Protect - dina värdesaker från regeringen
 • hur har klarare hud i ansiktet
 • hem rättsmedel för ett barn med en kall
 • narkotika detox dieter
 • fem baslivsmedel grupper för barn
 • graviditetsillamående botemedel
 • hög triglycerid behandling
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com