Har sköldkörteln saldo efter klimakteriet?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-24
Peri-menopausala och menopausala kvinnor löper risk att utveckla hypotyreos eller en låg sköldkörtelfunktion. Detta är en relativt vanlig företeelse. Hos yngre kvinnor kan sköldkörtel obalanser och störningar orsaka menstruella problem. I äldre kvinnor kan klimakteriet symtom förvärras av sköldkörteln frågor

sköldkörteln och könshormonerna

sköldkörtelhormon reglerar ämnesomsättningen och är kopplade till könshormonerna, inklusive reproduktiv körtel aktivitet, enligt Pat Rackowski, som är en klimakteriet pedagog. Dessutom sköldkörtelhormon liknar vissa östrogen och progesteron (kvinnligt könshormon) metaboliter. Östrogen och progesteron kan hjälpa eller blockera sköldkörteln upptag. Om det finns en sköldkörtelhormon obalans och detta kombineras med östrogen och progesteron obalanser, kan detta leda till vätskeretention, värmevallningar, humör förändringar, nedbrytande av energi och sömnsvårigheter.

Var medveten

Om du har blivit testade och det är fastställt att du har hypotyreos, inse att detta villkor kan bli värre och du kan bli mer symptomatisk om du tar hormonersättningsterapi (HRT). Syntetiskt östrogen, samt livsmedel som till exempel soja som innehåller fyto-östrogener, kan störa sköldkörtelhormon på receptorn plats och orsaka depression, trötthet, uppblåsthet och huvudvärk. Din sköldkörtelmedicin kan behöva ökas.

Ofta förbisedd

Även om hypotyreos är ett vanligt problem bland kvinnor i klimakteriet, är det alltför ofta förbises av läkare, enligt mars Holmes, NP, Certified Menopaus kliniker och Dr Marcelle Pick, gynekolog NP. I själva verket är hypotyreos ofta en av de första tecknen på att en kvinna har peri-klimakteriet. Sköldkörteln är känsliga för stress på samma sätt som andra delar av kroppen. Om det inte fungerar optimalt, kan det störa kvinnans fysiska hälsa. Peri-klimakteriet och menopaus kan vara ett känslomässigt och fysiskt ansträngande tid för en kvinna, som gör sköldkörteln ännu mer utsatta

insulinresistens

Om en kvinna har hypotyreos, bör hon undersökas med avseende på insulinresistens eftersom det kan orsakar många av samma symptom som hypotyreos. Ibland kan en kvinna har båda villkoren. Insulinresistens är associerad med dåliga kostvanor som kan försämra sköldkörtelns funktion.

Progesteron

Dr John Lee anser att syntetiskt östrogen, som en del kvinnor att ta under peri-klimakteriet, kan orsaka östrogendominans, som måste dämpas via progesteron för att förebygga olika problem, bland annat hypotyreos. Holmes och Dr Välj tror att det råder obalans i förhållandet mellan progesteron och östrogen skapar problem som leder till hypotyreos. Som Dr Lee, Holmes och DrVälj tror att tillskott av progesteron kan motverka denna balans och återställa ordningen.

Typer av läkemedel

Vissa kvinnor behandlas med syntetiskt sköldkörteln, såsom Synthroid, Levoxyl eller levotyroxin, som är skapade i ett labb. Armour sköldkörtelmedicin, vilket är en uttorkad gris sköldkörteln, kan också användas för att behandla hypotyreos.

Hantera ditt problem

Om du är orolig för att din sköldkörtel är i otakt, be din läkare att testa din sköldkörtel. Hypotyreos kan korrigeras via syntetisk sköldkörteln. Hypertyreos, något som inte förekommer så ofta hos kvinnor i klimakteriet kan också hanteras via medicinering. Sköldkörteln villkoret är inte troligt att korrigera sig själv, därmed behovet av medicinska ingrepp. Nästan 20 procent av alla kvinnor i övergångsåldern diagnostiseras med sköldkörteln dysfunktion.

Previous:nothing Next:Vad gör sköldkörteln?

Relaterade artiklar


 • natt blåskontroll hos barn
 • hur man ska behandla ditt barns förkylningssymptom
 • hur du kan hjälpa ditt barns feber
 • Kegel övningar för blivande mammor
 • varför bröst ökar under menstruationen
 • Vem bör inte ta influensa skjuten?
 • att kliva av i Storbritannien
 • homeopatiska medel för barn
 • vad är det mjälte i?
 • hälsomässa idéer för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com