Kan jag få toxoplasmos & har inga symptom under graviditeten?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-06
Gravida kvinnor är överösta med information om hälsorisker, som kan skada eller döda deras ofödda barn. Det är ibland svårt att urskilja fakta från fiktion och att avgöra hur giltig varje ny hälsa skrämma egentligen är. Toxoplasmos kan få allvarliga konsekvenser om de avtalade under graviditeten. Hur stort hot är det för dig? Vet du om du har haft det eller om du är smittad under graviditeten? Skulle du bli av med din katt? Läs vidare om några enkla svar på dessa vanliga frågor

Fakta

En parasit som heter Toxoplasma gondii, som lever i tarmarna av katter och utsöndras med deras avföring, kan orsaka en infektion hos människa kallas toxoplasmos. Katter kontrakt denna sjukdom genom att äta smittade möss, fåglar, rått kött eller ens mark. Människor kan fånga Toxoplasmos genom att komma i kontakt med katt avfall, antingen i en låda eller i trädgårdsjord. Dricksvatten eller äta producera angripna av parasiter, eller konsumera infekterat kött som är rått eller dåligt, kan också leda till sjukdom.

Betydelse

Toxoplasmos infektionen är i allmänhet ofarliga och asymtomatiskt i de flesta friska vuxna. Det är potentiellt farligt för kontraktet under graviditeten eftersom det kan passera moderkakan och vara dödlig för spädbarn i livmodern, som leder till fosterdöd, eller skada i hjärnan och ögonen. CDC uppskattar att endast cirka 15 procent av kvinnor i fertil ålder i USA är immuna mot toxoplasmos. Om du inte vet att du har immunitet, är det klokt att spela den säkra sidan och undvika scenarier vilka kan leda till infektioner.

Identifiering

Tyvärr, om du inte har testats, det finns inget sätt att identifiera huruvida du har blivit smittad av toxoplasmos. Majoriteten av friska vuxna inte har några symtom när de utvecklar sjukdomen. Om man får symtom är de vanligen milda och kan inkludera något svullna lymfkörtlar samt feber, huvudvärk, halsont, allmän värk i kroppen och eventuellt utslag. Blodprover kan upptäcka immunitet mot Toxoplasmos så bra som möjligt exponering, men gravida kvinnor i U. S. är inte rutinmässigt kontrolleras. Om du är orolig, tala med din läkare eller barnmorska och utvärdera huruvida testningen är rätt för dig.

Effekter

Toxoplasmos infektioner hos ofödda barn är ovanliga, med CDC uppskattar att 1 av 10000 ofödda barn smittats årligen . Incidensen av infektioner varierar med trimestern, med upp till 60 procent av barn som utsätts i tredje trimestern utveckla sjukdomen. Den vanligaste biverkningen av denna infektion för de flesta barn är en ögoninfektion som kallas retinochoroiditis som permanent kan skada synen. Dödfödsel, infekterade och förstorade lever och mjälte, blindhet, dövhet och inlärningssvårigheter är alla potentiella komplikationer av toxoplasmos.

Missuppfattningar

I ett försök att skydda sig och sina ofödda barn, många gravida kvinnor väljer att ge bort familjen katt. Detta är inte en nödvändig försiktighetsåtgärd. Det finns andra, mindre drastiska sätt att förebygga infektioner, och katt-älskare ska känna sig trygga i sitt beslut att hålla sina husdjur. Enligt Humane Society, är det ganska svårt för katter att överföra denna smitta till sina gravida ägare eftersom smittan är begränsad främst till utomhus jakt katter och kattägare skulle behöva komma i kontakt med henne kattens avföring och sedan på hennes mun eller på något sätt införa avföring i hennes mag-tarmkanalen.

Förebyggande /Lösning

Gravida kvinnor kan begränsa deras möjligheter att ta kontakt med denna sjukdom genom att följa dessa tips:

u2022 Använd handskar vid trädgårdsarbete att begränsa kontakten med marken.
Undvik u2022 dåligt eller sällsynta kött samt salt-saltad eller rökt kött.
u2022 Undvik kök rent och fritt från kackerlackor och flugor
u2022 Se till att du tvätta händerna noggrant efter kontakt med din katt.
Håll u2022 katter inomhus .
u2022 Täck alla sandlådor på gården och undvika kontakt med dem på offentliga platser.
u2022 Har någon annan rent kattens kattlådan och se till att han gör det dagligen.

Previous:nothing Next:friska diabetiker kost under graviditeten





Relaterade artiklar


 • hela livsmedels vitaminer för barn
 • sätt att göra huden ljusare naturligt
 • sig att slappna av när man är gravid
 • är badtunnor bra för dig?
 • hur man förbereder ditt hem för en pandemi
 • fettsnål kost & viktminskning
 • fysiska utveckling för 4 & 5-åringar
 • säkerhet av antidepressiva läkemedel under graviditet
 • hur man förebygger säng sår
 • noretisteron biverkningar




  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com