Kan man bli gravid efter att ha tagit plan B?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-04-05
Plan B är en back-up typ av preventivmedel. Dess syfte är att förhindra graviditet efter misslyckad preventivmedelsanvändning eller oskyddat sex. Den kan köpas på apotek utan recept av personer som är minst 17 år gammal. Om du är 16 eller yngre måste du ha ett recept från en läkare. Vissa kvinnor väljer att behålla medicin till hands hemma i händelse av en oväntad situation, så att de kan ta det direkt. Plan B, tillsammans med andra läkemedel som har liknande funktioner, ofta kallad dagen-efter-piller eller akuta preventivmedel.

Effektivitet

Det är möjligt att bli gravid efter att ha använt Plan B. När det tas på rätt sätt, det är effektivt för att förhindra sju av åtta graviditeter som skulle ha inträffat (redaktör: se referens 1, FAQ sektionen på hemsidan). Däremot fungerar det inte om den används efter en kvinna har redan blivit gravid. Se till att du följer instruktionerna för att ta Plan B. Om du använder formuläret som omfattar två doser, måste den andra dosen tas vid rätt tidpunkt. Illamående och kräkningar är vanliga biverkningar. Kontakta läkare eller apotekspersonal för instruktioner om du kräks inom 30 minuter med akuta preventivmedel.

Tidsplan

Plan B ska tas inom 72 timmar av att ha sex för att det skall bli effektiv. Ju snabbare du tar det, desto mer troligt är det att förhindra en graviditet. Akut preventivmedel har den högsta risken av att arbeta om den tas inom 24 timmar efter oskyddat samlag. Det är möjligt för den att fungera upp till fem dagar efter händelsen, men chansen att det skulle ha trätt i kraft efter tre dagar är mycket låga.

Funktion

Plan B innehåller en hög dos av levonorgestrel, som är ett hormon som är förekommer i vissa p-piller. Detta kan hålla graviditet inträffar i en mängd olika sätt. Det kan hindra ett ägg från att lämna äggstockarna, ändra livmoderslemhinnan att förhindra implantation eller stoppa spermier från att nå ägget. Dessa saker händer vanligtvis inom några dagar efter oskyddat samlag om en kvinna är nära ägglossningen fasen av hennes menstruationscykel.

Missuppfattningar

dagen-efter-piller inte avsluta graviditeter som redan inträffat. Efter att spermier har befruktat ägget och embryot har implanteras i livmodern, dessa läkemedel inte längre är verksamma. Det är därför du fortfarande kan bli gravid ens med Plan B. Det är ibland felaktigt kallas abortpillret. Är dock abortpillret faktiskt ett annat läkemedel som kallas Mifeprex som säger upp redan etablerade graviditeter.

Överväganden

Plan B ska inte åberopas som ett vanligt preventivmedel. Det kan vara bra i situationer som oplanerat och oskyddat sex, preventivmedel fel eller sexuella övergrepp. Exempel på preventivmedel misslyckande inkluderar glömma att ta ett p-piller eller har en kondom paus. Efter att ha tagit Plan B, kan du vet inte om du är gravid tills det är dags för nästa period. Du bör få ett graviditetstest om du tror att din mens är sen.

Previous:nothing Next:hur sluta ta naturligt progesteron

Relaterade artiklar


 • NuvaRing FAQs
 • spik tekniker svampangrepp behandling
 • testosteronbehandling för ungdomlig hud
 • lever detox
 • hur man ska äta rätt för graviditet
 • Varför ändra hårfärg hos barn?
 • hur du får ditt barn att tugga sin mat
 • hur man kan förstå hälsoriskerna med badskor
 • de bästa sätten att föreställa en flicka
 • farorna med Zantrex-3
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com