Vad är katt söker för?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-04-12
CAT scans är ett vanligt medicinskt verktyg läkare använder för att diagnostisera och bestämma rätt behandling för olika hälsoproblem. Testet är relativt säker för patienterna och kan upptäcka sjukdomar som kan vara livshotande om den inte behandlas. Oro eventuella biverkningar av en datortomografi bör tas upp med en läkare innan förfarandet. Enligt Radiologyinfo. org dock scannar uppväger livräddande fördelarna med CAT vanligtvis eventuella risker

Funktion

En datortomografi, eller datoriserad Axial Tomography scan, är en typ av förstärkt röntgenapparat som tar tredimensionella bilder av kroppens inre ben och organ, och sedan skickar bilderna till en dator för databehandling. En CAT scan är även kallad en datortomografi. De skannar används för att hitta avvikelser i kroppen och för att hjälpa en läkare göra en diagnos av behandling för vissa hälsofrågor. När en patient genomgår en datortomografi, ligger hon med framsidan uppåt på ett bord och dras tillbaka genom en tunnel i en stor boxlike grej. Inom denna tunnel är en portalkranar, som är en ring som innehåller en röntgendetektor och rör som roterar runt patienten. Informationen bearbetas sedan och som förmedlas via en dator, en tekniker får informationen i ett annat rum bort från CAT scan

Diagnos

CAT scans används ofta av vårdpersonal för att ställa diagnos på en patient. . Den kanske vanligaste användningen av förfarandet är att diagnostisera bukspottkörteln, lungor och cancer lever. Det beror på att skanna kan exakt lokalisera en tumör och mäta det. Även en CAT scan visar om tumören sprider sig till andra vävnader. CAT skanningar kan också hjälpa till med diagnosen skelettskador, inklusive den ryggrad, fötter och händer. Livräddning diagnoser av vaskulära problem genomförs med hjälp av en datortomografi, liksom aneurysm och blodproppar i lungorna. Benskörhet kan upptäckas med en CAT scan genom att mäta bentätheten.

Behandling

CAT MR används ofta för behandling av tumörer. De ger ofta läkare vägledning i utvinning eller biopsi av en tumör, och stöd i administrationen av strålning behandlingar för att bli av tumörer. Dessutom CAT scans används för att planera för organtransplantationer och andra operationer, samt att följa upp att se hur patientens kropp hanteras operationen.

Överväganden

Även CAT scans inte orsakar smärta, en Patienten måste göra förberedelser för att förhindra felaktig scanning. Bär inte smycken eller klockor under en genomsökning, som metall stör bilderna erhållits. Vissa patienter får bära kläder, så länge de punkter är löst sittande. Andra kan bli ombedd att bära en klänning under genomsökningen. Dessutom kommer en patient sannolikt avrådas från att förtära någon mat och vätskor i flera timmar innan den planerade datortomografi för att undvika störningar.

Varning

Även CAT-scans allmänhet anses vara säker, det finns en liten chans en person kunde få cancer till följd av exponering för strålning under förfarandet. Den vanligaste biverkningen är en reaktion på kontrastmedel som injiceras i patientens ådror innan förfarandet. Detta material innehåller jod och hjälper organ och blodkärlen blir mer uttalade på sökningen. Men vissa människor har reaktioner som måttlig till svår bikupor, njursvikt, klåda, utslag och andningssvårigheter. Om det finns en risk för att en kvinnlig patient kan vara gravid, ska hon undvika att få en datortomografi för att skydda sitt foster. Dessutom bör barn undvika dem om inte den information behövs för att göra en livräddande diagnos.

Previous:nothing Next:gammal tid behandling av bältros

Relaterade artiklar


 • graviditet måltidsplan
 • bröstförstoring och minskning av amning
 • livsmedel för att kontrollera sura uppstötningar
 • healing dieter för Crohns sjukdom
 • långsiktiga mål för demens
 • hur man känner igen symptom på en stroke och stoppa skadan
 • ledsmärta och klimakteriet
 • hur att linda en axel med ACE bandage
 • naturliga botemedel mot skabb
 • hur man kan förstå om grönt te kan hjälpa stress och oro
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com