Vad gör sköldkörteln?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-24
Det endokrina systemet består av ett antal körtlar, bland annat sköldkörteln. Sköldkörteln har en form som liknar en fjäril och ligger något under struphuvudet. Den består av två flikar, en till vardera sidan av luftstrupen. Loberna är sammankopplade med en liten bit vävnad kallas näset

Struktur

Sköldkörteln består av specialiserade säckar kallade folliklar. Sköldkörteln folliklar är klotformiga (sfäriska) i form. Cellerna i hårsäckarna har en funktion som är att producera tyreoglobulin, en föregångare till sann sköldkörtelhormoner. När sköldkörteln inte utsöndrar hormoner, är de säckar fyllda med tyreoglobulin. När kroppen behöver sköldkörtelhormon är tyreoglobulin fördelade att producera de hormoner som utsöndras i blodet

Hormoner

Sköldkörteln är skenbart enkla i att dess enda funktion är att producera två hormoner: tyroxin och trijodtyronin , kallas T4 och T3 respektive. T4 och T3 är modifierade versioner av en aminosyra som heter tyrosin. Sköldkörtelhormon bära jod molekyler, fyra molekyler i T4 och tre molekyler i T3. T3 är det mer potenta av de två hormoner och i många fall T4 omvandlas till T3 i celler. När dessa hormoner utsöndras, oftast de bundna till ett protein som kallas TBG (thyroxin globulin).

Effekter

Det är rimligt att säga att så gott som varje cell i kroppen påverkas av sköldkörtelhormon. När sköldkörtelhormon in i celler, är deras främsta syfte att uppmuntra protein produktion. De stimulerar också mitokondrier, som är den energi produktionscentra av celler. Sköldkörtelhormon också styra hur mycket energi som används för kroppsfunktioner eller frigörs som värme. I allmän bemärkelse, tyreoideahormoner är ansvariga för nästan alla metabolisk aktivitet i kroppen från aptit till nervernas funktion och hjärtats (hjärta) funktion.

Förordning

Varje hormon som utövar så mycket kontroll över kroppen måste själv , regleras på något sätt. Den primära sätt på vilket kroppen reglerar sköldkörtelhormon produktion är genom en process som kallas en negativ återkoppling som påverkar hypotalamus-hypofys-målorgan axeln. Eftersom mängden av sköldkörtelhormon i kroppen ökar, hämmar det hypotalamus och hypofys från att ge ut hormoner som skulle göra sköldkörteln frigöra mer hormoner. Eftersom mängden av sköldkörtelhormon i kroppen minskar, gör det hypotalamus och hypofysen att frigöra hormoner som orsakar sköldkörteln att utsöndra T3 och T4.

Problem

De två vanligaste problemen som påverkar funktion sköldkörteln är hypertyreos och hypotyreos. Hypertyreos uppstår när sköldkörteln är överproducera sköldkörtelhormon. Det kan leda till en mängd olika symptom, allt från muskelsvaghet och hjärtklappning av trötthet och sömnlöshet. Hypotyreos uppstår när sköldkörteln är under produktion sköldkörtelhormoner. Vanliga symptom på detta tillstånd omfattar oregelbundna menstruationer, trötthet, viktökning, och intolerans för kylan.

Previous:nothing Next:Användningen av östrogen kräm efter klimakteriet

Relaterade artiklar


 • fysisk utveckling hos barn åldern 0-3 år
 • det bästa sättet att ta bort en vårta
 • övningar för att förstora brösten
 • Varför skulle en skelettscintigrafi visa oroshärdar i hela kroppen?
 • vilken typ av vitaminer hjälper fertilitet?
 • hem rättsmedel för bv
 • det bästa botemedlet för graviditetsillamående
 • var att gå gratis sjukförsäkring
 • sätt att få löss ur håret
 • enkelt banta för tonåringar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com