friska diabetiker kost under graviditeten

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-06
Graviditet kan bli en spännande tid, men också en tid av förändringar i kroppen som kan påverka hälsan hos mor och barn. Bra kost under graviditeten ger optimal hälsa och är extremt viktigt om du är diabetiker eller utvecklar diabetes under graviditeten. En hälsosam kost hjälper till att hålla blodsocker under kontroll och tillåter mamman att känna hennes bästa

Diabetes

Diabetes är ett tillstånd där blodsockret bli för hög eftersom kroppen inte gör tillräckligt med insulin eller att insulinet inte fungerar ordentligt. Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln som omvandlar blodsocker till energi för kroppen. Den mat vi äter, särskilt kolhydrater, förvandlas till socker eller glukos i blodet och insulin omvandlar att blodsocker till energi för cellerna. Om kroppen är bombarderas med för mycket socker eller inte tillräckligt med insulin produceras, stannar detta socker i blodet orsakar blodsockernivåer att få för höga

Det finns tre typer av diabetes. Typ 2-diabetes är den vanligaste formen och kan kontrolleras med kost och piller. Typ 1 är mindre vanligt och normalt utvecklas under barndomen och kräver regelbunden insulin skott. Graviditetsdiabetes förekommer endast under graviditeten och är tänkt att utvecklas på grund av den ökade nivåer av graviditetshormoner, vilket kan störa insulinets förmåga att hantera blodsocker vilket skapar insulinresistens. Typiskt blodsockernivåerna återgår till det normala efter en graviditet även om graviditetsdiabetes kan predisponera kvinnan att utveckla typ 2-diabetes senare i livet.

Hälsosam kost

Kolhydrater har den största inverkan på blodsockernivån eftersom de omvandlas till glukos gång konsumeras. Det finns två typer av kolhydrater: komplexa och enkla. Enkla kolhydrater release socker snabbare i kroppen medan komplexa kolhydrater ger en ihållande energi nivå. Kolhydrater består av socker och stärkelserika livsmedel som bröd, pasta, potatis, ris, korn, bakverk och frukt.

Under graviditeten är det viktigt att äta en välbalanserad helhet kost för att uppnå optimal hälsa . Om du har diabetes, bör samma typ av diet följas, bortsett måste du titta närmare på hur många kolhydrater och vilka typer av kolhydrater du förbrukar. Äta kolhydrater med protein och nyttiga fetter hjälper till att reglera mängden socker frigörs i kroppen, att upprätthålla en hälsosam blodsockernivå.

En hälsosam diabeteskost bör bestå av att äta tre måltider och två till tre mellanmål på regelbundna gånger dagligen för att upprätthålla en stadig nivå av blodsocker. Ät färre kolhydrater och mer protein till frukost. Ta ett mellanmål innan läggdags för att hålla blodsockret från att falla alltför mycket över en natt. Ät mycket fiberrik kost som grönsaker, frukt och fullkornsprodukter att stabilisera blodsockernivån. Få cirka 60 gram protein varje dag. Ät 1-2 portioner av mat med högt C-vitamin som citrusfrukter, paprika, tomater, bär och meloner, samt tre portioner dagligen av järn-rika livsmedel såsom magert kött, fågel, fisk, ägg och gröna bladgrönsaker . Ha en till två portioner mat med högt folsyra dagligen, inklusive mörkgröna bladgrönsaker, kalvkött, lever, baljväxter och frukt. Drick 64 gram (8 koppar) vätska dagligen såsom filtrerat vatten eller koffeinfritt te.

vad man ska undvika

Vissa livsmedel är inte hälsosamt under graviditeten och bör undvikas eftersom de kan öka blodsockret. Klipp ut sockerhaltiga livsmedel och snacks, drycker innehållande socker samt substitut socker. Undvik koffein eller begränsa det belopp som varje dag till högst 300 mg eller en till två koppar kaffe. Drick inte alkohol. Aldrig hoppa över måltider och inte diet eller försöka gå ner i vikt under graviditeten.

Previous:nothing Next:Kan man bli gravid efter att ha tagit plan B?

Relaterade artiklar


 • symptom på kärnikterus
 • bra mat att äta om du har sura uppstötningar
 • hur man handskas med en dålig prognos vid graviditet
 • friska diabetiker kost under graviditeten
 • Hur ofta ska du bastu?
 • Hur snart kan en bli gravid efter avslutad p-piller?
 • hur man håller elden brinnande i ditt förhållande efter barn-super mamma
 • graviditet övningar för varje månad
 • hur man kan njuta av solen, källan till livet, och inte bli bränd
 • om jäst infektioner hos kvinnor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com