graviditet måltidsplan

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-04-08
Ett av de viktigaste sakerna en blivande modern kan göra för hälsan hos det ofödda barnet är att äta ordentligt. Näringsrika livsmedel ger väsentliga faktorer för barns tillväxt och hjärnans utveckling. Dessutom bidrar den mat minskar risken för fosterskador och stöd till uppbyggnad av ett starkt immunförsvar. Med lite kreativitet kan du skapa en god, hälsosam plan graviditet måltid

What to Eat

Under andra och tredje trimestern, gravida kvinnor behöver bara äta ungefär 300 extra kalorier per dag. Under första trimestern, är det ännu mindre. Undvik det gamla talesättet att "jag äter för två" eller så har du en mycket mer vikt att förlora.

För att hjälpa till med illamående och halsbränna, äta flera små måltider under dagen istället för tre stora. Inkludera protein, mejeriprodukter, frukt, grönsaker och kolhydrater i varje måltid. Protein hjälper vävnad, till exempel moderkakan, moderns blod och barnet växa på rätt sätt. Ät tre portioner av protein i form av tofu, bönor, kyckling, fisk och kött varje dag. Kalcium, särskilt i tredje trimestern, behövs för riktig benbildning i barnet. Den bevarar även styrka i moderns ben. Äta två till tre portioner av kalcium per dag, som finns i mjölk, yoghurt och ost.

Frukt och grönsaker ger inte bara vitaminer och mineraler, de också leverera fiber. Gravida kvinnor har en tendens att bli förstoppad, alltså äta en god mängd fibrer är viktigt. Välj hela frukter över fruktjuicer att få så mycket fibrer som möjligt. När det är möjligt, ånga dina grönsaker, som att koka dem eliminerar en hel del näringsämnen. Ät minst fem portioner av olika frukter och grönsaker varje dag.

kolhydrater ger energi, men vara försiktig med vilka du äter. Fullkorn, inklusive fullkornsbröd, pasta och havregryn, är ett utmärkt val, tillsammans med bakad och sötpotatis.

Vad man ska undvika

Samtidigt som de får tillräckligt med protein är viktigt, vill du inte att få det från på fel ställen. Undvik fisk som kommer från sötvatten tillsammans med färsk svärdfisk och tonfisk. Dessa kan innehålla för mycket kvicksilver. Du vill också undvika att äta organ, såsom lever. Äta lever kan resultera i att ha för mycket A-vitamin i ditt system, vilket kan skada ditt barn.

Hårda ostar är idealisk för att få din mejeriprodukter, men du vill inte äta mjuka eller blåmögel- ostar, eftersom dessa kan hamnen skadliga bakterier. Dessutom undviker färdiga sallader från delikatessbutiker och butiker tillsammans med opastöriserad mjölk och juice, som också kan utgöra ett hot mot bakterierna. Äta alltför feta, salta och sockerhaltiga livsmedel kan vara skadligt för dig och ditt barn. Det finns en debatt om huruvida det är säkert att ha konstgjorda sötningsmedel, så använd dem med måtta.

Du kan ha koffein, men konsumera den i små mängder. Det är säkert att ha upp till 200 milligram per dag. För mycket koffein kan orsaka en låg födelsevikt i ditt barn, vilket kan påverka hennes hälsa senare i livet. Dessutom kan höga halter koffein leder till missfall.

Måltider

Tillsammans med små frukostar, luncher och middagar, äta hälsosamt mellanmål. Till frukost kan du prova att äta en skål med flera korn av spannmål eller havregrynsgröt med två matskedar vetegroddar, färsk frukt och en kopp lättmjölk. Lägg till en kopp apelsinjuice och örtte. Eller prova ett ägg och en bit av hela korn toast med smör, tillsammans med en kopp apelsinjuice och naturell yoghurt med bär.

Lunch kan bestå av curry kycklingsallad på en hel-vete rulle med en kopp skumma mjölk, eller en kalkon och ost smörgås på fullkornsbröd med tomater och sallad. Toppa med en kopp lättmjölk och ett äpple.

För middag kan du prova stekt kyckling med brunt ris och ångad broccoli. För en uppfriskande dessert, äta vattenmelon. Ett annat alternativ är stekt lax, en bakad potatis med fettfri gräddfil och ångad Salladsärter. Skölja ner med ett glas vatten.

Frukt smoothies, hel-vete jordnötssmör crackers smör, vindruvor, nötter och linfrön är utmärkta val för din mellan måltid snacks.

Previous:nothing Next:mängden soja ta under klimakteriet

Relaterade artiklar


 • riskerna av solarier & sola
 • hur man håller maten säker på sommaren
 • Graviditet och högt blodtryck symtom tryck
 • den bästa ringorm behandling
 • enklaste sätt att sluta röka
 • rättsmedel för ett barn med en kall
 • graviditet övningar med pilates boll
 • reflux behandlingar för en nyfödd baby
 • vad övningar hjälpa att bli av med magen fett?
 • det bästa botemedlet för graviditetsillamående
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com