kvinnors abort rättigheter

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-22
Kvinnors rättigheter abort i USA verkar okomplicerat eftersom aborter tekniskt har varit lagligt i USA sedan 1973. Vid prövningen av frågan närmare är dock statusen på kvinnans rätt till abort långt ifrån statisk. Beroende på plats, ålder, skede av graviditeten och till och med yttrandet från ditt lokala apotek, abort rättigheter är för närvarande en komplicerad och varierad situation för amerikanska kvinnor

Högsta domstolens beslut: Roe v. Wade

Före 1973 fanns det ingen nationell lagstiftning om abort i USA. Många kvinnor sökte olagligt, ohygieniska och potentiellt dödliga aborter i händerna på olicensierade utövare. Den Roe v. Wade fall ändrat detta så att aborter skulle praktiseras på ett säkert sätt och under skydd av lagen. Den Roe v. Wade ärendet prövat Norma L. McCorvey 's (då känd som Jane Roe's) rätt till abort. Högsta domstolen beslutade i målet att rätten till abort omfattas kvinnans rätt till privatliv, och det beslutet har fastställts i över tre decennier.

föräldrars medgivande för minderåriga Söker Aborter

När abort är lagligt i USA, vissa stater kräver målsmans medgivande eller anmälan innan en abort kan utföras på en minderårig. Från och med augusti 202C följande stater kräver föräldrarnas samtycke: Alabama, Arizona, Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, North Carolina, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina , Tennessee, Texas, Utah, Virginia, Wisconsin och Wyoming. Andra stater kräver föräldrarnas (eller förmyndaren) anmälningsdatum. Konsultera Planned Parenthood artikeln "föräldrars medgivande och lagen för notering" för mer information om din statens restriktioner.

Sena aborter

sena aborter, sk partiell födsel aborter "av konservativa grupper, har en komplicerad rättslig status i USA. Sena aborter hänvisa till aborter i sista trimestern av graviditeten. De kan vara mycket smärtsamt, och är bara utförs i situationer där fostret är allvarligt arbetsoförmögen, kan inte leva utanför livmodern, eller äventyrar hälsan hos kvinnan. Som av November 5, 2003, har det skett en landsomfattande förbud mot partiell födsel aborter i USA. Sedan valet av Barack Obama, har vissa konservativa staterna som Arkansas röstade för att förbjuda partiellt födseln aborter i sitt tillstånd. Detta gör det möjligt för dem att fortsätta att förbjuda förfarandet i Arkansas, även om det partiella Birth Abortion Ban Act vänds upp och ned under Obama-administrationen

abortpillret -. Mifeprestone eller RU486

Medan ordet "abort" kan genast trolla fram ett koncept för ett kliniskt förfarande, medicinering aborter är också ett vanligt alternativ för kvinnor att avsluta en tidig graviditet. Mifepriston, sk RU-486 men i sin utvecklingsstadier, är en abort piller som kan tas upp till 63 dagar i en graviditet. P-piller är 97 procent effektivare i avsluta en graviditet, och det FDA (Food and Drug Administration) godkända för användning i USA.

Farmaciförbund rättigheter och dagen-efter-piller

Sedan 2004, när apoteket Neil Noesen vägrade att ge ut en kvinnas födelse recept piller i Texas, rättigheter för en farmaceut att utöva sin moraliska åsikter medan bakom disken har varit centralt för diskussioner om kvinnors reproduktiva rättigheter. Den amerikanska Apotekare Association anger att en farmaceut har rätt att vägra att fylla ett recept som han /hon moraliskt inte håller med, men att de måste hänvisa kunden till ett annat apotek. Vissa apotekare, som Mr Noesen, har vägrat att hänskjuta, och kan effektivt blockera en kvinna från att fylla ett preventivmedel, dagen efter-piller (Plan B), eller mifepriston recept. De lagar till skydd för apotekare och /eller deras kunder varierar från stat till stat.

Previous:nothing Next:hem rättsmedel för vaginal lukt

Relaterade artiklar


 • den bästa halsont rättsmedel
 • Vad gör klubben fötter ut?
 • andningsövningar på arbetskraft
 • hem rättsmedel för ett barn med en kall
 • ägg donationer för att hjälpa infertilitet
 • aha kolesterol riktlinjer
 • vad är Avodart?
 • hur man må bra - positiva känslor
 • naturliga sätt att sänka blodtrycket under graviditeten
 • Kegel träningstips
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com