sjukdomar som orsakar viktökning

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-04-07

Symtom

Om du går upp i vikt utan att några ändringar i din diet eller träningsprogram, kan sjukdomen vara den skyldige. Viktökning kan vara ett symtom på sjukdom eller vara en bieffekt av medicinering. I båda fallen om du upplever oförklarlig viktökning, se din läkare för information.

Thyroid

En av de mest märkbara tecken på sköldkörtelrubbningar eller sjukdomar är dramatisk viktökning eller viktminskning. Efter att ha hypotyreos, en under-aktiva sköldkörteln kan leda till att du har en långsam ämnesomsättning. Detta kan förklara varför viktökning sker även om du inte har ändrat din kost eller motion rutin. Hypotyreos kan också göra det svårt att förlora vikt som vunnits, återigen på grund av den mycket långsamma ämnesomsättning. På andra änden av skalan är hypertyreos, en överaktiv sköldkörtel. Detta villkor kan leda till viktminskning eftersom den metaboliska hastigheten är ovanligt hög.

Cushings syndrom

Cushings syndrom, även kallat Cushings syndrom eller hyperkortisolism, är en sjukdom som orsakas av att kroppens vävnader som ständigt utsätts för höga halter av hormonet kortisol. Viktökning, runt ansikte och ökat fett runt halsen är några av de vanligaste symtomen vid Cushings. En orsak till viktökning med Cushings är att människor som har sjukdomen ofta har onormalt höga nivåer av kortisol, vilka kan ansamlas i fettdepåer i buken.

Polycystiskt ovariesyndrom

Kvinnor som upplever oförklarlig viktminskning tillsammans med en avsaknad av menstruation och en ökning av hår på kroppen kan se tecken på polycystiskt ovariesyndrom. Kvinnor drabbade med detta syndrom har ett högt antal cystor på äggstockarna, vilket kan leda till problem med hennes menstruationscykel, fertil, hormonella nivåer och cirkulationssystemet.

Andra överväganden

Även viktökning ibland inträffar under depression på grund av överätande och minskad energi, kan det även förekomma under behandlingen. En av de vanligaste biverkningarna av antidepressiva läkemedel är viktökning, som kan variera från bara några pounds till en märkbar mängd. En orsak till detta är de föreningar som i läkemedel kan stimulera onormal aptit, eftersom de blockerar histamin och serotonin receptorer i hjärnan. En annan anledning kan helt enkelt vara att patienten naturligtvis vinner sin normala aptit tillbaka eftersom han börjar må bättre.

Previous:nothing Next:hur man kan stoppa preventivmetod biverkningar

Relaterade artiklar


 • hur man sparar pengar och mer på gymmet
 • botemedel för Jock Itch
 • kontaktlins tips
 • fysiska utveckling checklista för småbarnsfostran
 • Hur sluta röka och aldrig se tillbaka
 • cystisk fibros orsaker och symptom
 • kronisk snuva hos småbarn
 • Definitionen av en blodtransfusion
 • iv kelering terapi
 • den helande kraften i husdjur
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com