test för äggstockscancer

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-27
Äggstockscancer är en typ av cancer som har sitt ursprung i äggstockarna. Enligt American Cancer Society, kvinnor i USA har en i 71 chans att utveckla äggstockscancer någon gång under sin livstid. Äggstockscancer är oftast först upptäcks av onormala resultat på rutinmässig Pap smear eller en CA-125 blodprov. Ytterligare tester kommer att behövas för att avgöra om äggstockscancer är närvarande och i vilken utsträckning den har spridit sig i kroppen

Blodprov

Inledningsvis kommer din läkare ordinera blodprover för att identifiera nivåer av vita blodkroppar, röda blodkroppar och blodplättar. Blodprover kommer också att användas för att analysera lever-och njurfunktion. CA-125 blodprov kommer att beställas för att avgöra om cancerceller är närvarande. Om CA-125 testet är onormal, kommer du vanligtvis att hänvisas till en gynekologisk onkolog.

Ultraljud och andra avbildande

Din läkare kan använda en ultraljudsundersökning för att fastställa om tumörer finns i bäckenregionen. Dessutom tillåter ultraljud din läkare för att se om tumörerna är faktiskt cystor fyllda med vätska eller om de är fast massor av tumörform celler.

Din läkare kan också använda en MR eller CT test för att leta efter massor i bäckenregionen. Dessa tester är också användbara när läkarna vill avgöra om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen.

X-Rays

Din läkare kan använda en barium lavemang röntgen att avgöra om cancern har spridit sig tjocktarmen eller ändtarmen. Ibland kan en koloskopi kan göras i stället för en barium lavemang röntgen.

lungröntgen används för att fastställa om cancern har spridit sig till lungorna.

Positron Emission Tomography (PET-scan)

Denna provning utförs efter att du äter radioaktivt glukos. Cancerceller behöver mer glukos, så den intagna glukos kommer att vara mer koncentrerad när cancerceller finns. PET-undersökning är till hjälp när man letar efter små cancerceller cell ansamlingar som har spridit sig till andra delar av kroppen. Enligt American Cancer Society, PET är en av de dyrare tester och ofta inte täcks av försäkringsbolag.

Laparoskopi

En laparoskopi är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att trä ett tänt kamera slang genom en liten buksnitt. Detta förfarande gör att din läkare för att se bilder av inre organ. Under detta förfarande biopsier kan tas för att diagnostisera cancer. En laparoskopi kan bidra till att om cancern har spridit sig och kan hjälpa läkaren planera lämplig behandling.

Previous:nothing Next:skeden av ett växande foster

Relaterade artiklar


 • låg kostnad sjukförsäkring i Florida
 • inte graviditet påverka kolesterolnivåerna?
 • tips om hur man tar hand om dina ögon
 • fosterutveckling på vecka 11
 • hur kroppen fungerar tillsammans
 • hur du håller din hjärna skarp eftersom du blir äldre
 • Hur får man en stor hel natts sömn
 • risker för 3d eller 4d ultraljud
 • orsakerna till plötslig bröst tillväxt
 • hur man kan befria er från Zits
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com