hur man kan förstå vad som orsakar ett lågt antal blodplättar

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-05-21
Ett lågt antal blodplättar kan uppstå av flera olika skäl. Här är några av de vanligaste orsakerna till detta tillstånd

Du behöver:. .
Badmössa
Öronproppar.


1.
Har du fått höra att du har ett lågt antal blodplättar? Om detta hittades på ett blodprov, du förståeligt berörda om varför. Den medicinska termen för lågt antal blodplättar är trombocytopeni. Detta innebär att du har mindre än 150. 000 trombocyter per mikroliter blod. Varför är detta ett problem? När blodplättar droppe, ökar risken för blödningar från näsa och tandkött, och blåmärken kan bilda lättare. Den allvarligaste risken är att antalet blodplättar kan falla så lågt att inre blödningar förekommer. Lyckligtvis trombocyter har oftast släppa ganska låg (under 10. 000 trombocyter per mikroliter) för att detta ska hända. Vad orsakar ett lågt antal blodplättar?
2.
En orsak till ett lågt antal blodplättar är minskat antal trombocyter produktion av benmärgen. Ett antal villkor kan göra att benmärgen att sluta producera tillräckligt trombocyter. Vissa typer av cancer som leukemi eller cancer som innebär lymfsystemet kan göra det. Oftare kan en virusinfektion störa produktion av trombocyter i benmärgen. Vissa mediciner, vitaminer brister (B12 och folat), och även överdrivet alkoholintag kan tillfälligt undertrycka benmärgen orsakar ett lågt antal blodplättar. I sällsynta fall kan det bero på en genetisk sjukdom eller i samband med njursvikt.
3.
I vissa fall är normala mängder av trombocyter från benmärgen, men de ' re bort alltför snabbt från blodbanan. Vissa virus och droger kan orsaka detta, men en annan orsak är en autoimmun sjukdom där antikroppar produceras mot trombocyter, vilket får dem att förstöras i förtid. Det finns också ett tillstånd som kallas ITP (idiopatisk trombocytopen purpura) där immunförsvaret producerar antikroppar mot sina egna trombocyter vilket får dem att förstöras.
4.
I sällsynta fall, en överväldigande infektion, sjukdom eller graviditet gör att blodets förmåga att levra mekanism olämpligt att vara påslagen-ett tillstånd som kallas DIC. Detta är förenat med bildandet av små blodproppar i hela kroppen. Detta gör att blodplättarna som ska användas upp och antalet trombocyter att släppa. Med detta tillstånd, är en person vanligtvis ganska sjuk.
5.
Ibland ett lågt antal blodplättar kan bero på laboratorium fel som koagulera i provet. Upprepande trombocytantalet brukar avslöja felet.
6.
Nedersta raden? Om du har ett lågt antal blodplättar finns på ett labb examen, är det viktigt att följa upp med läkare och ta reda på varför. Ibland helt enkelt upprepa blodbilden kommer att avslöja att provet bara var tjock. Om inte, får ytterligare studier behövs.


Previous:nothing Next:hur man bestämma hur länge hålla rester

Relaterade artiklar


 • perineal smärtlindring
 • om ringar under ögonen i spädbarn
 • vad är en fot specialist kallas?
 • hår bli grått från stress
 • Är det säkert att använda en badtunna under graviditeten?
 • hem rättsmedel för spädbarn gas
 • hur länge ska man tvätta händerna?
 • Painkiller detox
 • av fiberrik kost
 • reumatoid artrit hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com