livsmedel som bidrar till att minska förstoppning

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-07
Förstoppning kan orsakas av många saker, bland annat brist på motion, vissa läkemedel och en kost låg på kostfiber. Fiberrika livsmedel och ökad motion kan minska förstoppning och sjukdomar såsom hemorrojder som ofta följer förstoppning

Medier

ökar. vätskeintag kan lindra förstoppning genom att mildra en persons avföring. Dietister rekommenderar ett intag på cirka två liter eller åtta glas vatten per dag för att bibehålla en hälsosam matsmältningssystemet.

fibrer, frukt och grönsaker

Fiber består av växtdelar som passerar genom kroppens matsmältningssystem med liten eller ingen förändring i deras smink. En fiberrik kost är en av de mest kända sätten att minska förstoppning. Det finns två former av fiber som kan hittas i vardagen livsmedel: vatten-lösliga och olösliga fibrer. Vattenlöslig fiber är i frukt, grönsaker och frön. Olösliga fibrer eller grovfoder, finns i vetekli och spannmål. En fiberrik kost kan minska förstoppning, men om förstoppning är orsakad av medicinering, kan en fiberrik kost ökar problemet. I sådana fall bör en läkare eller dietist konsulteras.

Ett dagligt intag av tre portioner frukt och grönsaker rekommenderas för att lindra symptomen av förstoppning. Ärter, bönor och linser är alla bra källor till fibrer, konserverade bönor ger ett enkelt alternativ till den långa processen med att förbereda torkade bönor. Potatisskal innehåller också ett högt fiberinnehåll, och därför, bakning eller kokar potatis med skalet på är en bra källa till fiber. Byta sötsaker med frukt är också ett bra sätt att öka fiber intaget.

Andra alternativ

Som en välkänd frukost mat, havre är ett bra mat för att lindra förstoppning eftersom de är en bra källa av vattenlösliga fiber, medhjälp upptaget av fett och hjälper till att spola ut mag- system. En halv kopp havre ger nästan fyra gram vatten-lösliga fibrer, hjälper till att reglera mag-tarmfunktion.

Undvika sockrade frukostflingor och byta till spannmål hög i hela korn ger extra fiber. Byte från vitt bröd till grovt bröd är också ett bra sätt att underlätta förstoppning. Detsamma kan sägas om att göra förändringen från vit pasta till fullkornspasta eller från vit pasta till brunt.

Förutom kost förändringar är det viktigt att öka fysisk aktivitet för att lindra förstoppning. Ju mindre fysisk aktivitet en person bedriver, desto större är chansen för förstoppning. Enkla motion såsom promenader kan bidra till att minska behovet av laxermedel.

Previous:nothing Next:hur man gör puberteten gå fortare

Relaterade artiklar


 • ska man ge ett barn vitaminer med fluor?
 • hälsosam diet plan för tonårstjejer
 • hur länge ska man tvätta händerna?
 • fotbad avgiftning
 • hur man förstår vad som orsakar ett kliande hårbotten
 • hur man hanterar sängliggande under graviditeten
 • flytande hand sanitizer faror
 • är MBT skor är bra för dina fötter?
 • är klubb fötter genetisk?
 • hur har klarare hud i ansiktet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com