njurfunktion information

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-25
Njurarna är två av de viktigaste organen i kroppen. De ger många viktiga funktioner för din hälsa, inklusive filtrera blodet från slaggprodukter, balansera kemikalier i din kropp och frigör hormoner och vitaminer. Njurar hjälper också kontrollera ditt blodtryck och bidra till att skapa röda blodkroppar. För sådana viktiga organ, njurar är också känsliga. Eventuella skador på dina njurar är oåterkallelig och om dina njurar misslyckas helt, kan du dö

Du behöver:.
Hälsosam fettsnål kost
. Stretching och styrkeövningar.
Samråd med plastikkirurg.

Funktioner

Njurarna är ett par bönformade organ som tar bort avfall från kroppen genom att producera urin och utsöndra det genom urinblåsan och urinröret. De ingår i urinvägarna, tillsammans med urinblåsan, urinröret och urinledare. Ta bort avfall är deras huvuduppgift, men också stöd i att reglera blodtryck, elektrolyter och syra-bas balansen i kroppen. Njurar är också en viktig del av hormonproduktion-processen, inklusive D-vitamin, vilket är nödvändigt för att hålla dina ben frisk.

Struktur

Hos människa är njurarna finns bakom buken, en på vardera sidan av mjälte. Blod kommer in i njurarna genom njurartärerna. Det avfall filtreras från blodet och då blodet skickas tillbaka i omlopp genom renal venerna. Varje njure är också ansluten till en urinledaren, en liten muskulös kanal som drar urin från njuren och levererar den till urinblåsan.

Njursjukdom

Njursjukdom (även kallad njursjukdom) kan vara en medfödd problem, till exempel som en medfödd defekt eller polycystisk njursjukdom. Förvärvade njurbesvär utvecklas över tiden och kan orsakas av förhållanden som högt blodtryck eller diabetes. Njurar utföra många av de kroppsliga funktioner som är nödvändiga för människor att leva. Alla njursjukdom är ett allvarligt tillstånd som måste diagnostiseras och behandlas av läkare.

Det finns flera tecken på att något är fel med njurarna. Du kan hitta dig själv urinera oftare eller har en plötslig svårigheter att urinera alls. Onormal trötthet, får minskad aptit eller dåsighet tyder också på njursjukdom. Svullnad i din extremiteter eller domningar är ett tecken på dålig blodcirkulation, vilket kan föras på av njursjukdom.

Njursvikt

Precis njursjukdom, är njursvikt ett mycket allvarligt medicinskt tillstånd. Njursvikt kan uppstå på en gång på grund av njure trauma, men njursvikt utvecklas vanligen över tid. Gradvis njursvikt är allmänt tyst, vilket innebär finns det inga definitiva symptom förrän det är för sent. När njurarna har misslyckats fullständigt med, det kallas end-stage renal disease eller ESRD. End-stage renal sjukdom kan endast behandlas antingen genom transplantation av ett annat njure eller dialys, vilket är filtreringen av blodet genom en maskin utanför kroppen. Om dessa förfaranden inte är klar, kommer patienten att dö.

Kidney Health

Många villkor kommer att öka risken att smittas av njursjukdom. Kronisk urinvägsinfektion, diabetes och högt blodtryck kan alla leda till njursjukdom. Fetma och rökning kommer också att öka din risk njursjukdom. Vissa livsstilsval kommer att minska risken för njursjukdom. Drick mycket vatten och bibehålla en hälsosam kroppsvikt. Undvik salt eller feta livsmedel. Begränsa alkoholförbrukning och röker inte alls. Du bör också ha ditt blodtryck kontrolleras regelbundet.

Previous:nothing Next:fysisk utveckling för barn

Relaterade artiklar


 • Hur ofta ska du bastu?
 • hur man må bra - positiva känslor
 • racing hjärtfrekvens hos barn
 • natriumfattig kost under graviditeten
 • hur man kan bota den värsta blöjeksem
 • Vilka är efter effekterna av rökning?
 • hur du ökar dina spermier
 • vad man ska göra om du inte kan bli gravid?
 • varför tappar folk sitt hår?
 • hur att linda en axel med ACE bandage
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com