skälen för spotting innan mens

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-08
Spotting är lätt blödning erfaren utanför normala menstruationer. Det finns många skäl till varför spotting ibland inträffar innan en period. Även om många av dessa skäl är normala eller godartade, är spotting fortfarande vara onormal blödning och bör därför alltid kontrolleras av en läkare .

Ägglossning

Ägglossningen är osynlig för de flesta kvinnor. Vissa kvinnor, dock, märker ljus observation för en dag eller två efter ägglossningen. Detta är vanligtvis en normal biprodukt av ägglossning för dessa kvinnor.

Preventivmedel

Spotting är en av de vanligaste biverkningarna av de flesta hormonell alternativ preventivmedel, inklusive p-piller, hormonella spiral och preventivmedel skott, plåster och implantat. Denna biverkan ofta avtar efter några månader. Kvinnor ibland också få stänkblödning efter att de slutar använda ett visst hormonell preventivmetod.

Graviditet

Många kvinnor spotting under de första månaderna av en normal graviditet, så spotting väntan på att en period kan vara ett tecken på att du är gravid. Spotting kan emellertid också vara ett symptom på ett utomkvedshavandeskap, ett tillstånd som kan vara livshotande om det inte behandlas tidigt.

Missfall

Spotting väntan på att en period är ibland ett tecken på en annalkande missfall. Eftersom du inte kan misstänka att du är gravid tills du missar din tid, är det möjligt att uppleva missfall-relaterade spottar utan att ens inse att du blivit gravid.

Hormonrubbningar

Spotting kan även vara resultatet av hormonell obalans andra än de som orsakas av graviditet eller preventivmedel. Exempelvis kan din kropp att producera för mycket östrogen eller inte tillräckligt progesteron, möjligen på grund av problem med sköldkörteln eller från att ta vissa mediciner.

Allvarliga tillstånd

Spotting innan mensen är ibland ett tecken på en underliggande sjukdom såsom som myom eller polyper, cystor på äggstockarna eller livmoderhals eller livmodercancer. Det är sällsynt, kan dessa villkor vara allvarliga och kan kräva behandling.

När ska uppsöka läkare

Du bör kontakta din läkare om du upplever några småblödningar mellan menstruationerna. Medan din spotting kan vara helt normalt, är det viktigt att utesluta graviditet eller någon bakomliggande tillstånd. Om du får mycket kraftiga blödningar mellan perioderna, kontakta din läkare omedelbart.

Previous:nothing Next:hur många kalorier behöver barn?

Relaterade artiklar


 • vad organ är främst ansvarig för att kolesterol?
 • hur man hittar en diabeteskost guide
 • rättsmedel för spruckna läppar
 • hur har klarare hud i ansiktet
 • Är det säkert att använda en badtunna under graviditeten?
 • skeden av ett växande foster
 • botemedel för vestibulit
 • livsmedel som är dåligt för menstruationskramper
 • hur man gör tvätten för att minimera allergier på grund av damm, kvalster och mögel
 • hur man köper bipollen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com