tester för högt kolesterol

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-05-09
Högt kolesterol är en av de främsta orsakerna till kranskärlssjukdom och dödade mer än en halv miljon människor i USA varje år. American Medical Association rapporterar att minska befolkningens kolesterolnivåer med så lite som 10 procent skulle kunna minska antalet människor som dör av kranskärlssjukdom varje år med 20 procent. Hantera din kolesterol börjar med ett enkelt blodprov som kommer att avslöja viktig information som hjälper läkaren att bedöma din riskfaktorer för kranskärlssjukdom och potentiellt rädda ditt liv.

testmetoder

En omfattande kolesterol kallas lipoprotein profil, kallas lipid panel, som mäts i milligram. per deciliter blod (mg /dl). Du måste fasta under minst 12 timmar före testet för att få en korrekt behandling. Din läkare kommer att titta på fyra nummer från test: totalt kolesterol nivå, HDL-nivå, LDL-nivå, triglycerid nivå och förhållandena mellan ett nummer till en annan. De flesta läkare hänvisar till riktlinjer som fastställts av American Heart Association (AHA), att tolka resultatet av din profil och värdera potentiella risker.

Totalkolesterol

Vanligen kallad ditt blod eller serum-nivå, är detta ett antal beräknas från den kumulativa summan av de tre enskilda blodet registreras som en del av din lipoprotein profilen. Du kan titta på detta nummer som den ögonblicksbild av din totala kolesterolnivån riskbedömning. Du vill behålla din totala kolesterol under 200 mg /dL. Ju lägre siffra, desto mindre är risken att utveckla kranskärlssjukdom. De senaste AHA riktlinjer för totalkolesterol är följande:

lågrisk: 200 mg /dL eller under

Borderline hög risk: 200 till 239 mg /dL

Hög risk: 240 mg /dl eller högre

goda kolesterolet

High density lipoprotein (HDL), ofta kallat "det goda kolesterolet" eftersom det hjälper till att avlägsna plack från artär väggar. Ju högre din HDL nivån är desto bättre. Att ha en HDL lägre nivå än fastställda riktlinjer, kan placera dig en ökad risk för hjärtsjukdom och stroke. Optimala HDL nivåerna är könsspecifika som fastställts av AHA och är följande:

För män: 40 till 50 mg /dL

För kvinnor: 50 till 60 mg /dL

dåligt kolesterol

Low density lipoprotein (LDL), kallas ofta det "onda kolesterolet" och är en bättre indikation på risk för hjärtsjukdom än den totala kolesterolnivån. Med LDL, låga siffror är bättre, så du vill att dina LDL vara under 100 mg /dL. Högre LDL nivåer indikerar en ökad risk för hjärtsjukdom. AHA har fastställt följande riktlinjer för både män och kvinnor:

närmast optimal: 100 till 129 mg /dL

Borderline: 130 till 159 mg /dL />
Hög: 160 till 189 mg /dL

mycket hög: 190 mg /dL och högre

Triglycerider

Triglycerider är den största form av fett som flyter genom blodet och lagras i kroppen. Sammanlagt hög kolesterolnivå sammanfaller normalt med höga triglyceridnivåer. Du vill att din triglycerider nummer som låg 150 mg /dL. AHA har satt upp följande riktlinjer för förhöjda triglyceridnivåer:

Borderline: 150 till 199 mg /dL

Högsta: 200 till 499 mg dL

mycket hög: 500 mg /dL och högre

Uppföljning Test

Det är viktigt att upprepa onormala inom två till sex månader och fortsätta arbeta med din läkare för att utveckla en handlingsplan för att bibehålla en frisk kolesterol profil. Förutom kost och livsstil förändringar kan hantera ditt kolesterol också kräva åtgärder från de receptbelagda läkemedel. För mer information om kolesterol och minska risken för kranskärlssjukdom, kontakta AHA webbplats: www. americanheart. org.

Previous:nothing Next:vad är orsakerna till tånagelsvamp?

Relaterade artiklar


 • hur mycket kostar det att föda?
 • hur man gör det mesta av din läkare besök
 • orsakerna till plötslig bröst tillväxt
 • QuickVue graviditetstest instruktioner
 • varför tappar folk sitt hår?
 • sammanfattning viktminskning för barn
 • behandling av klimakteriet symtom
 • Vilken storlek gymbollar ska jag använda?
 • hur du gör din egen förbandslåda nu
 • hur man får vacker silkeslent hår
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com